Eerste vergadering nieuw IPO-bestuur

Eerste vergadering nieuw IPO-bestuur

10 september 2015

Op de agenda van de vergadering van het nieuwe IPO-bestuur op woensdag 9 en donderdag 10 september was sprake van een grote diversiteit aan te bespreken onderwerpen. Zo heeft het bestuur alle benoemingsprocedures met het aantreden van het nieuwe bestuur afgerond, zijn de jaarstukken besproken en is met de concluderende bespreking van het rapport van Wim Deetman over de evaluatie van het IPO, de transitie van het IPO (2011-2014) afgerond. Verder heeft het bestuur besloten, gelet op de prioritering van het thema energietransitie in deze bestuursperiode, de bestuurlijke adviescommissie Regionale Economie en Energie te splitsen in een adviescommissie economie en in een (nieuwe) adviescommissie Energietransitie.

Europa

Het bestuur heeft het document 'Nederlandse provincies voor betere EU regelgeving' vastgesteld. In dit document geven de provincies, op uitnodiging van vice-voorzitter van de Europese Commissie de heer Timmermans, aan welke knelpunten zij ervaren binnen de Europese regelgeving en dragen tevens oplossingsmogelijkheden aan. Het document is de inbreng van de Nederlandse provincies in het kader van het Europese project `Better Regulation'. Wim Van de Donk, Commissaris van de Koning in Brabant en voorzitter van het Nederlandse Huis van de Provincies in Brussel, zal het document tijdens het IPO-Jaarcongres op 30 september aanstaande, aanbieden aan Markku Makkula, voorzitter van het Europees Comite van de Regio's en aan de minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk.

Benoemingen

Met de bindende voordracht van het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland tot benoeming van gedeputeerde De Reu (PvdA) tot bestuurslid van het IPO, is het IPO-bestuur 2015-2019 compleet. De Reu zal de portefeuille water behartigen. Daarnaast zijn de portefeuilles energie en cultuur definitief toegekend aan respectievelijk gedeputeerde Stuivenberg (Flevoland, SP) en gedeputeerde Van der Tuuk (Drenthe, PvdA). Op basis van een voorstel van de commissie bestaande uit vertegenwoordigers van alle politieke partijen, ingesteld in de vergadering van het bestuur van 18 juni, zijn de kerndelegaties voor de komende bestuursperiode en de delegaties naar twee Europese IPO-vertegenwoordigingen (CEMR en Congres van de Lokale en Regionale Autoriteiten) vastgesteld. Deze samenstellingen zullen niet later dan maandag 14 september op de website van het IPO te vinden zijn. Op voordracht van deze zelfde commissie is besloten gedeputeerde Pauli (Noord-Brabant, VVD) per 1 januari 2016, wanneer voorzitter Remkes de voorzittershamer overdraagt aan Commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld-Schouten, te benoemen tot vice-voorzitter van het IPO-bestuur.

Transitie IPO - Meerjarenagenda 2015-2019

Het IPO-bestuur heeft uitgebreid stil gestaan bij de aanbevelingen uit het rapport over de evaluatie van het IPO door Wim Deetman en op welke wijze deze aanbevelingen te vertalen naar een nieuwe werkwijze. Een belangrijk instrument daartoe is de ontwikkeling (en daarna implementatie) van de IPO-Meerjarenagenda. De Kring van Provinciesecretarissen vervult binnen dat proces een regierol. De komende maanden staan dan ook in het teken van de realisatie van deze Meerjarenagenda waarbij kernbegrippen zijn: flexibiliteit, inhoud, gedeelde verantwoordelijkheid voor het openbaar bestuur, kennis- en informatie-uitwisseling en een externe orientatie. Tevens heeft het bestuur een eerste reflectie gegeven op mogelijke inhoudelijke thema's voor de Meerjarenagenda.

Jaarstukken

Zoals gebruikelijk in de eerste vergadering na de zomermaanden, heeft het IPO-bestuur alle jaarstukken vastgesteld en deze doorgeleid ter goedkeuring naar de Algemene Vergadering van het IPO. Het betreft de begrotingswijziging 2015, de wijziging van de kassiersbegroting IPO 2015, de IPO begroting 2016, de Kassiersbegroting 2016, de begrotingswijziging 2015 van uitvoeringsorganisatie BIJ12 en de begroting 2016 van BIJ12.

Verder besproken

De heer Janssen, voorzitter van de externe commissie 'Aanpak verdeelvraagstukken Provinciefonds ' heeft een toelichting verzorgd op de vorderingen van de commissie. Ook zijn de vergaderdata voor het bestuur in 2016 vastgesteld.

De eerstvolgende vergadering van het IPO-bestuur vindt plaats op 29 september, voorafgaand aan het IPO Jaarcongres op 30 september in Maastricht, Limburg.