Laatste cao voor RBS NL | CNV Dienstenbond


CNV Dienstenbond gaat in de komende maanden samen met de andere vakbonden het gesprek aan met RBS over een nieuwe cao. De huidige cao loopt af per 1-1-2016. Net als bij het sociaal plan willen we allemaal in deze situatie een afspraak die geldt voor de hele periode tot het einde van de wind
down. In deze cao zal dus ook worden geregeld hoe de arbeidsvoorwaarden worden geregeld voor de kleine groep mensen van de "go forward". Maar voor de meesten van jullie zal dit echt de laatste cao RBS zijn.

Wat is voor jou belangrijk?

Graag hoor ik van jullie allemaal wat je belangrijk vindt voor de cao die zal gelden tot zeker 1-1-2018 en zo veel langer als nodig is voor het geval dat de wind down langer tijd neemt. Stuur een mail met je mening naar j.dekker@cnvdibo.nl, of bel me op 023-5670630.

Over drie onderwerpen in het bijzonder wil ik graag jullie mening horen:

Wat vind je een redelijke (structurele) loonsverhoging voor de jaren 2016 en 2017?

De (financiele) situatie van RBS is natuurlijk niet bepaald rooskleurig, en de vraag is hoe bescheiden (of afwezig) de loonontwikkeling kan zijn in zo'n periode. Jullie werkgever houdt daar natuurlijk rekening mee, en in welke mate doe jij dat ook? En weegt het goede sociaal plan dat we nu
hebben mee in je afweging rond eventuele salarisverhogingen?

Hoe kijk je aan tegen de beoordelingscyclus (en bijbehorende individuele salarisverhoging), nu je weet dat je binnen afzienbare tijd boventallig wordt?

Business as usual? Natuurlijk wel als het gaat om de noodzaak van leveren van kwaliteit. Dat pleit voor het vasthouden van het huidige systeem. Maar misschien is er wel meer behoefte aan (financiele) uitingen van waardering op ad hoc-basis. Zou je daarom het huidige systeem voor de laatste
jaren willen loslaten? Of toch liever ook wat dit betreft niet meer veranderen dan strikt noodzakelijk?

Kunnen toekomstgerichte afspraken uit de cao geschrapt worden?

Terugkeergaranties, herintreders-afspraken, stageplekken voor mbo-ers...dat zijn afspraken die niet zo zinvol meer zijn als de organisatie nog maar twee jaar bestaat en in snel tempo kleiner wordt. Ben je het er mee eens dat die afspraken verdwijnen? En dan is er ook nog het "toekomstige"
extraatje van de jubileumuitkering. Mag dat ook vervallen, zoals dat voor boventalligen bij kleinere reorganisaties verdwijnt?

Andere punten?

Er zal een aantal aanpassingen in de cao komen als gevolg van een aantal wetswijzigingen, onder andere rond tijdelijke dienstverbanden en uitbreiding van het zorgverlof. Als er andere zaken zijn die je voor de komende jaren graag geregeld ziet in de cao, dan kun je die natuurlijk ook melden.
Alle vragen, opmerkingen en reacties zijn van harte welkom bij Jolien Dekker, jullie CNV-vertegenwoordiger bij RBS. Mail me via j.dekker@cnvdibo.nl of bel 023-5670630.

Terug