Symposium 50 jaar Foetale Therapie

Categorie : Overig

Datum : 11 september 2015

Tijdstip : 09:30 - 17:00 uur

Lokatie : LUMC Gebouw 1, Collegezaal 5

Organisator : Boerhaave Nascholing

Ooit was de baarmoeder een `black box': ouders en verloskundig hulpverleners konden niets dan hopen dat bij de geboorte het kind gezond zou zijn. Nu kunnen we mede dankzij de echoscopie en genetische tests heel veel meer. Niet alleen uitgebreide diagnostiek, maar ook prenataal behandelen van tientallen foetale ziekten is mogelijk.

Omschrijving

De historie kennen en begrijpen is waardevol om de beste plannen voor de toekomst te maken. Op deze dag willen we beide, de historie en de toekomst, met u bespreken. Vijftig jaar na de eerste intra-uteriene bloedtransfusie in Nederland, door em. hoogleraar Jack Bennebroek Gravenhorst, staan we voor een nieuw tijdperk. Kritische evaluatie van de huidige technieken voor foetale therapie is nodig: wat komt er later van de behandelde kinderen terecht? Ook is het tijd voor nieuwe samenwerkingsmogelijkheden zoals e-consult, telementoring en `shared care'. Deze feestelijke dag is naast eerbetoon aan de pioniers en reflectie op vijf decennia foetale therapie vooral ook bedoeld om gezamenlijk,LUMC en verwijzers, een flinke stap naar de toekomst te maken met als doel om de beste zorg te bieden aan zwangeren met een zieke foetus.

Naast ruime tijd voor discussie tijdens en na elke voordracht wordt de zeer effectieve Open Space Technology gebruikt om gezamenlijk doorbraken te creeren naar optimale samenwerking. Deelnemers krijgen vooraf informatie over deze sessie en worden uitgenodigd om onderwerpen aan te dragen.

50 jaar foetale therapie in Leiden. Het aantal deelnemers voor deze bijzondere dag is beperkt tot 100, dus wees er tijdig bij en geef u op!

Doelgroep

Gynaecologen, neonatologen en andere kinderartsen, verloskundigen, klinisch genetici, artsen prenatale geneeskunde, obstetrisch echoscopisten, OHC-verpleegkundigen, bloedbankartsen en geinteresseerde ingenieurs/technici, politici, verzekeraars, patientvertegenwoordigers en

wetenschapsjournalisten.

Cursuscommissie

mw. dr. J.M. Middeldorp, LUMC, Afdeling Verloskunde

prof. dr. D. Oepkes, LUMC, Afdeling Verloskunde

Meer informatie

Boerhaave Nascholing