Nieuwe Poortfietslussen in Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide


Genieten op de fiets, in en rondom het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide!

WOENSDRECHT/STABROEK, 20150910 -- Aan weerszijden van de Belgisch – Nederlandse grens ligt een aaneengesloten brok natuur van bijna 60km². Het is een landschap van heide, vennen, landduinen, graslanden en bossen waar dieren als nachtzwaluw, gladde slang en boommarter thuis zijn. Het maakt deel uit van het Natura 2000 - netwerk, dat in heel Europa de natuur op duurzame wijze beschermt.

Het is ook een onvervangbare ademruimte voor vele mensen: trouwe of toevallige bezoekers, van dichtbij of verder weg. Voor wie met open zintuigen het gebied intrekt, is er eindeloos veel te ontdekken en te beleven.

Het afgelopen jaar werd in het Grenspark hard gewerkt aan het nieuwe Beleidsplan 2014-2029. Na de uitbreiding van het Grenspark in 2011 is het nu ook de bedoeling dat de gemeentes een prominentere rol gaan spelen in de zichtbaarheid en ontwikkeling van het gebied. Daar ligt in de eerste plaats een grote rol voor de 4 verschillende toegangspoorten (Hemelrijk te Essen, De Vroente te Kalmthout, Ravenhof te Stabroek en De Volksabdij te Woensdrecht). De recreatieve mogelijkheden zullen vanuit die poorten verder ontwikkeld worden. Een eerste realisatie daarvan is het Grenspark ‘Poortfietslussen’ project.

Speciaal voor de fietsers heeft het Grenspark in samenwerking met de omliggende gemeenten -  Stabroek, Kalmthout, Essen en Woensdrecht - grensoverschrijdende fietsroutes uitgestippeld op het bestaande fietsknooppuntennetwerk.

Deze ‘Poortfietslussen’ starten vanuit de toegangspoorten en tonen de mooiste plekjes van het gebied en de omliggende gemeenten. Ze slingeren tussen heide en vennen, duinen en bossen, dorpskernen en landelijke gebieden, … kortom afwisseling troef!

De fietslussen sluiten bovendien op elkaar aan om een langere tocht en een volgend bezoek mogelijk te maken. Langs de routes liggen gezellige cafeetjes en restaurants om even op adem te komen en te genieten van al het lekkers wat de streek te bieden heeft.

De kaart en infofolder over de Poortfietslussen kunt u gratis oppikken aan de toegangspoorten en bij de horeca zaken op de route.

http://grensparkzk.be/poortfietslussen-grenspark





Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide