Nationaal Zeiskampioenschap alweer voor 5e keer


Nationaal Zeiskampioenschap tijdens ‘Beleef Landleven’ dagen in Arnhem

De Bilt, 20150825 -- Tijdens het evenement ‘Beleef Landleven’ vindt het Nationaal Zeiskampioenschap plaats, alweer voor de 5e keer en georganiseerd door LandschappenNL. Op 12 september, in het Openlucht Museum te Arnhem, gaan teams van de provinciale organisaties Landschapsbeheer en Landleven-teams de strijd met elkaar aan wie het beste de zeis hanteert. Naast diverse heren- en damesteams, doet er dit jaar ook een jongerenteam mee.

Maaien met een zeis ziet er niet zo ingewikkeld uit. Maar het is veel lastiger dan de meeste mensen denken. Je belandt met de punt van de zeis in de grond of zwaait over het gras heen. Goed maaien met de zeis is een kunst, een kunst die te leren is.

Van oudsher werd het leren werken met de zeis van oud op jong doorgegeven. Het aantal mensen dat de zeis nog hanteerde nam zo snel af, dat het ambacht dreigde uit te sterven. Gelukkig zijn tegenwoordig meer en meer mensen geïnteresseerd in het beoefenen van dit ambacht. Winst voor het Nederlandse landschap want bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaien van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis.

Met groot enthousiasme hebben vrijwilligers van Landschapsbeheer in diverse provincies afgelopen jaren deelgenomen aan één van de cursussen maaien met de zeis van Landschapsbeheer. Om dit te kunnen blijven doen is LandschappenNL bezig met het opzetten van een cursusprogramma ‘Handen aan de Zeis’. Hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. Of zoals Freek, één van de cursusleiders, zei: “Het gras maaien terwijl je de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen. Dat is machtig mooi.”