Het Nationale Ballet: Hans van Manen Live

Amsterdam, 27 augustus 2015

Persbericht

HANS VAN MANEN LIVE - Onovertroffen meesterschap

* programma met vier werken van Hans van Manen

* september en oktober te zien in Amsterdam

* Two Gold Variations première voor Het Nationale Ballet

* terugkeer legendarische ballet Live

De betekenis van Hans van Manen voor de danskunst in het algemeen en voor Het Nationale Ballet in het bijzonder is van onschatbare waarde. In Hans van Manen Live brengt Het Nationale Ballet vier hoogtepunten uit zijn omvangrijke oeuvre waaronder het legendarische ballet Live en nieuw op het repertoire van het gezelschap: Two Gold Variations. Hans van Manen Live is van 12 september tot en met 4 oktober 2015 te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Programma

Metaforen (1965) is het vroegste werk in dit programma en alle elementen van zijn meesterschap waren daarin al aanwezig. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst.

Een explosieve krachtmeting tussen twee solisten, met de ballerina op hoge pumps: Twilight. Het ballet ging in 1972 in première, en werd speciaal voor Alexandra Radius en Han Ebbelaar gecreëerd. Van Manen liet op muziek van John Cage, Alexandra Radius dansen op hoge hakken dansen - en daarmee werd zij aards, elegant én uitdagend tegelijkertijd. Twilight was tevens het allereerste werk dat Hans van Manen creëerde voor Het Nationale Ballet.

Van de 125 balletten die Van Manen tot nu toe heeft gemaakt is Live zonder twijfel het meest legendarische. Van Manen maakte het in 1979 als onderdeel van het avondvullende Live/Life. Sindsdien heeft de choreografie voor één danseres en een cameraman tienduizenden mensen tot tranen toe geroerd. Live is slechts eenmaal eerder in Nationale Opera & Ballet te zien geweest, tijdens het twaalfde Balletgala in 2003 van Stichting Dansersfonds ’79.

Two Gold Variations is nieuw op het repertoire van Het Nationale Ballet. Hans van Manen maakte het in 1999 voor Nederlands Dans Theater op Jacob ter Veldhuis’ Goldrush Concerto en is sindsdien niet meer te zien geweest in Nederland. De choreografie roept de sfeer op van een steeds heftiger wordende dialoog tussen een man en vrouw, verveelvoudigd door zes andere paren.

Hans van Manen

Van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, heeft 125 balletten gecreëerd en zijn er ruim vijftig gezelschappen die zijn balletten internationaal uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev. Hij ontving vanwege zijn betekenis voor de dans tal van prijzen, waaronder de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’. Recent wijdde het prestigieuze Marijinski Ballet in Sint-Petersburg nog een heel programma aan zijn werk en ontving het programma een nominatie voor de belangrijkste Russische theaterprijs de Golden Mask.

Hans van Manen Live

Choreografie: Hans van Manen

Metaforen

muziek: Jean-Yves Daniël-Lesur - Variations pour piano et orchestre à cordes

Twilight

muziek: John Cage - The Perilous Night (voor geprepareerde piano)

Live

Franz Liszt - Sospiri, Bagatelle sans tonalité, Wiegenlied, Vier kleine Klavierstücke, Abschied

Two Gold Variations

Jacob ter Veldhuis - Goldrush Concerto: Goldmine, All this Gold this Mountain has

Muzikale begeleiding door Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

za. 12, di. 15, do. 17, vr. 18, zo. 20*, vr. 25 en za. 26 september 2015

za. 3 en zo. 4* oktober 2015

aanvang: 20.15 uur / * 14.00 uur

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:

- van € 16,- tot en met € 61,-

- kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar

- last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten

* Inleiding: gratis toegankelijke inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.

Foto campagnebeeld door Petrovsky & Ramone. Danseres Igone de Jongh.

*** einde persbericht ***