LOF DER ZOTHEID op Haags erfgoedpodium

LOF DER ZOTHEID op Haags erfgoedpodium

Op 12 september is De Stenen Kamer het podium voor literair erfgoed. Dan wordt er een eigentijds theaterstuk ‘Lof der Zotheid’ opgevoerd, naar de satire van Desiderius Erasmus. In zijn boek van 1511 gaf de humanist, ongezouten maar ook humoristische kritiek op zijn tijdgenoten: van decadente pausen en koningen tot verwaande wetenschappers, van egoïstische kooplieden tot kleingeestige burgermensen. Maar Erasmus mopperde wel slim. Hij hield zichzelf buiten schot en verzon Vrouwe Zotheid, een nar die iedereen flink de oren moest wassen.

Nog niet eerder is Erasmus’ maatschappijkritische boek verwerkt tot muzikaal buitentheater met spel, zang en dans. Treffend dat dit nu wordt uitgevoerd in Den Haag, temeer omdat in deze tijd de aandacht voor tolerantie en vrije meningsuiting actueler is dan ooit. De avondvoorstelling heeft een hedendaags karakter, waarin de paradoxale lofrede van Vrouwe Zotheid plaats heeft gemaakt voor een heftige dialoog tussen Ratio en Zotheid. Hij ernstig en zij onbezonnen, betwisten elkaar over de zin en onzin van het dagelijkse leven. Die dynamiek wordt verder opgestuwd met cabareteske songs en komische scènes, opgevoerd door jonge spelers van Storytellers uit Zoetermeer. Binnen dit schouwspel van relativerende vrolijkheid wacht de bezoeker aan het slot een verrassende ontknoping, alles aangelicht in de setting van bos en middeleeuws erfgoed. De avond wordt afgesloten met live jazz bij het boscafé.

De Stenen Kamer - Het Erasmus Theaterprogramma vindt plaats bij erfgoedpodium De Stenen Kamer in Park Madestein. Het domein omvat de gerestaureerde, stenen fundering van Huis de Camp, een voormalige middeleeuwse hofboerderij.

Tickets/info/locatie: HYPERLINK "http://www.cultuurvroondaal.nl/erasmus" www.cultuurvroondaal.nl/erasmus, M 06-51709443