Kamp Westerbork organiseert wandeltocht voor laatste keer Historie, cultuur erfgoed en monumenten op één route

PERSBERICHT

Hooghalen, 3 september 2015

Kamp Westerbork organiseert wandeltocht voor laatste keer Historie, cultuur erfgoed en monumenten op één route

Zaterdag 12 september 2015 organiseren Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland) voor de 10e en laatste keer de Kamp Westerbork Wandeltocht. De jaarlijks terugkerende wandeltocht is een cultuur-historische wandeling door boswachterij Hooghalen. Dit jaar stelt het Herinneringscentrum in samenwerking met Staatsbosbeheer historische rijksmonumenten open op de route, zoals de commandantswoning, de aardappelkelder en de waterzuivering. Wandelaars kunnen ter plaatse luisteren naar een verhaal bij het monument, verteld door de boswachter of een rondleider van Kamp Westerbork. Op het kampterrein laten luisterpalen de laatste fragmenten van het WesterborkLuisterpad horen.

Boswachterij Hooghalen laat het gevarieerde plantenleven en dierenrijk van dit deel van Drenthe zien. Het Hingstveen geeft een indruk van de omgeving waardoor kamp Westerbork in de oorlog werd omringd. Kaal en woest, vol vennen en zandverstuivingen. In dit gebied zijn de wandelroutes uitgezet. Op de route komt u een aantal rijksmonumenten tegen. Bij de aardappelkelder en de waterzuivering luistert u naar een verhaal van de boswachter of een rondleider van Kamp Westerbork. In het museum wordt een digitale rondleiding door de historische commandantswoning vertoond. U kunt een keuze maken uit 6 wandelroutes van respectievelijk 5, 10, 15, 20, 25 en 40 kilometer.

Op het kampterrein zijn de laatste fragmenten van het WesterborkLuisterpad te horen. Dit zijn herinneringen van ooggetuigen van de Jodenvervolging. De verhalen horen bij historische locaties langs het Westerborkpad, de lange afstandswandeling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork. Dit is de route die duizenden Joden in de Tweede Wereldoorlog per trein moesten afleggen op weg naar kamp Westerbork. De Kamp Westerbork Wandeltocht loopt gedeeltelijk over deze route. Het volledige WesterborkLuisterpad is online te beluisteren via www.wblp.nl en beschikbaar via de WBLP app.

Het startbureau in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is geopend vanaf 8.00 uur voor de route van 40 kilometer. Vanaf 9.00 kan er met de overige routes gestart worden. De route van 5 kilometers is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Meedoen kost € 5,- p.p.. Groepen vanaf 15 personen betalen € 3,- p.p.. Op vertoon van de KWBN ledenpas wordt er € 0,50 korting gegeven. Een bezoek aan het museum - op de dag zelf of op een later moment - is hierbij inbegrepen. Voor Vrienden van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is deelname gratis.