Kom kijken bij Rijkswaterstaat op Open Monumentendag

Kom kijken bij Rijkswaterstaat op Open Monumentendag!

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 september 2015- Laatste update: 04 september 2015 15:30 uur

Rijkswaterstaat opent de deuren van 12 van haar monumenten tijdens Open Monumentendag op zaterdag 12 september. De infrastructuur van Rijkswaterstaat is de basis voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Soms is deze beeldbepalende infrastructuur zo bijzonder dat onderdelen zijn aangewezen als monument. U kunt bijvoorbeeld terecht bij de onlangs gerenoveerde Koninginnensluis Vreeswijk. Of op de Sint Servaasbrug in Maastricht.

9 Picture wide Hollandsche ijsselkering 1280x640 Een van de deelnemende monumenten: de Hollandsche IJsselkering

Buitengewone architecten zorgden ervoor dat bij de bouw van sluizen, bruggen, vuurtorens en andere bouwwerken, kunst en ambacht werden gecombineerd. Zij leverden vakwerk in meerdere opzichten. Deze bouwwerken van Rijkswaterstaat zijn karakteristiek in het Nederlandse landschap. Van de in totaal 160 monumenten doen er dit jaar 12 mee aan Open Monumentendag, omdat zij aansluiten bij het landelijke thema 'Kunst & Ambacht'. Zij zijn opgenomen in de brochure `Vakwerk van Rijkswaterstaat' (PDF, 883,31 KB) die ook te vinden is bij onder meer de VVV's in de plaatsen waar monumenten te bezichtigen zijn.

Bij welke monumenten kunt u terecht?

Bezichtigingen/rondleidingen op zaterdag 12 september van 10.00 uur - 17.00 uur:

* de Koninginnensluis in Vreeswijk

* het sluiscomplex in Ambt Delden

* de Haringvlietdam in Stellendam

* de stormvloedkering Hollandsche IJssel in Capelle aan de IJssel, met rondleidingen in de nabijgelegen atoomkelder

* de vuurtorens van Urk, Texel, Westkapelle (hoog), Noordwijk en Scheveningen

Ook is de onlangs gerenoveerde vuurtoren `Het Paard van Marken' op zaterdagmiddag opengesteld voor het publiek. Het terrein van de vuurtoren De Brandaris, in West-Terschelling, is toegankelijk. Omdat De Brandaris het onderkomen is van de zeeverkeersleiders, worden er geen rondleidingen georganiseerd.

Of... volg een route naar Rijkswaterstaat monumenten!

* Bij de Sint Servaasbrug (centrumzijde), Maastricht start een bruggenwandeling van circa 3 km op zaterdag 12 september en op zondag 13 september om 14.00 uur.

* Vanaf Fort Hoofddorp is er een wandeling van circa 1 km naar de coupure in de Geniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

* Er is een Sluizenwandeling, onder meer langs de Koninginnensluis in Vreeswijk.

* Beleef de Deltawerken; wandel of neem de fiets of auto langs de Stormvloedkering Hollandsche IJssel of de Haringvlietdam

Meer informatie over de monumenten vindt u op de pagina Open Monumentendag 2015.