Aandacht voor originele sporen kamp Westerbork op Open Monumentendag

PERSBERICHT

Hooghalen, 8 september 2015

Luisteren naar verhalen bij rijksmonumenten Westerbork

Aandacht voor originele sporen kamp Westerbork op Open Monumentendag

Tijdens de nationale Open Monumentendag op 12 september stelt het Herinneringscentrum in samenwerking met Staatsbosbeheer historische rijksmonumenten open, zoals de aardappelkelder, en wordt het verhaal van de waterzuivering en de woning van de kampcommandant verteld. Bezoekers kunnen ter plaatse luisteren naar een verhaal bij het monument, verteld door een rondleider van Kamp Westerbork.

Aardappelkelder

In het voorjaar van 1942 werd begonnen met de bouw van de aardappelkelder. De aardappelkelder was een stenen gebouw, ingedeeld in verschillende ruimten die bedoeld waren om de aardappels in op te kunnen slaan. Er werden verschillende soorten aardappels ondergebracht: Bintjes, Eigenheimers, Deva, Noordelingen, Record, Frühmoller, Ultimus, Triumph, Eerstellingen, Gloria en bijvoorbeeld Voran.

Waterzuivering

In december 1940 was de aanleg van oude waterzuivering (gelegen op de plek waar nu het huis van de bewaker van Astron is gevestigd), waar men in 1939 mee begonnen was, vrijwel voltooid. De oude waterzuivering bestond uit twee grote rode bunkers met roermechaniek en een paar grote betonnen bakken (sceptic tanks) waar vuil water langzaam doorstroomde. Vanaf het voorjaar van 1943 werd begonnen met de aanleg van de nieuwe waterzuivering – voor die tijd één van de modernste van het land – met een oppervlakte van 1100 m2.

Commandantswoning

De commandantswoning van kamp Westerbork werd in oktober 1939 opgeleverd en was van oorsprong bruin (bewerkt met carbolineum) met een groene bovenzijde van kleur. In totaal besloeg de woning 250 m2 vierkante meter aan bruto vloeroppervlak. In augustus 1939 was men begonnen met de bouw van het pand. In de winter van 1939/1940 werden nog enkele aanpassingen doorgevoerd om het huis geïsoleerder te krijgen.

De gidsen staan vanaf 10.00 uur tot 12.30 uur bij de rijksmonumenten. Het beluisteren van de verhalen is gratis. In het museum wordt tevens een korte film getoond waarin conservator Guido Abuys door de historische commandantwoning loopt en een aantal vertrekken laat zien. Toegang tot het museum kost € 8,50 (inclusief toegang tot de pendelbus naar het kampterrein, waar de monumenten zich bevinden).