Mozart in Den Haag viert Nationale Orgeldag


Mozart bespeelde zelf het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk

DEN HAAG, 20150818 -- Tijdens het festival Mozart in Den Haag zal ook het beroemde Bätz-orgel van de Lutherse Kerk worden bespeeld door niemand minder dan Ton Koopman! Het is bekend dat de jonge Mozart tijdens zijn verblijf in Den Haag dit prachtige instrument ook heeft bespeeld. Op latere leeftijd hield zijn passie voor het orgel aan, maar veel composities heeft dat niet opgeleverd…

Ton Koopman en Tini Mathot
Op zondag 13 september om 15.00 uur speelt organist en klavecinist Ton Koopman Mozart’s Fantasie in f (KV 608) en een Andante in F (KV 616). Daarnaast klinken werken van J.S. Bach en G.F. Handel, componisten die een belangrijke inspiratie vormden voor Mozart.

Geerten van de Wetering
Op zaterdag 12 september om 16.00 uur zal Geerten van de Wetering het Marcussen-orgel van de Kloosterkerk bespelen. Hij speelt o.a. bewerkingen van Mozarts composities voor speelautomaten met orgelpijpjes in een mechanisch uurwerk. Daarnaast worden twee verrassende, hedendaagse orgelwerken uitgevoerd die geïnspireerd zijn op de muziek van Mozart, van resp. Zsolt Gárdony (1995) en Guy Bovet (1988).

Het volledige programma en informatie over kaartverkoop van het festival is beschikbaar op www.mozartindenhaag.nl .

U kunt het festival ook volgen via Twitter (https://twitter.com/mozartindenhaag) en Facebook (https://www.facebook.com/mozartindenhaag).