Monumentenprijs Halderberge 2015


Monumentenprijs Halderberge 2015

Op zaterdag 12 september 2015 wordt voor de tweede keer de Halderbergse Monumentenprijs uitgereikt. Het winnende monument is de molen Sint Maartenspolder aan de Poldersdijk 4 in Hoeven. De prijs wordt uitgereikt aan mevrouw Wilrycx.

De Monumentenprijs is bedoeld voor de eigenaar van een pand of object die, of een initiatief dat, zich heeft onderscheiden op monumentaal gebied. Dit kan zijn doordat er is gezorgd voor een zorgvuldige restauratie, een geslaagde herbestemming of dat er sprake is van bijzondere verdiensten over
een langere periode op het gebied van het gebouwde cultureel erfgoed. De toekenning en beoordeling gebeurt door de gemeentelijke monumentencommissie.

De motivatie van de monumentencommissie is als volgt: "De restauratie en herbestemming van de in 1756 opgetrokken molen in de Hoevense Sint Maartenspolder en vooral ook de daarmee gepaard gaande passie en bezieling verdient grote waardering. De gekozen materialen en detaillering geven een
eigentijdse kleur aan het monument en de instandhouding daarvan. Daarnaast is ook de ruimtelijke beleving van de molen in het landschap aan de Poldersdijk nabij de waterlopen en wielen versterkt door een zorgvuldige benadering van het gehele terrein."