Brand bij Mulder Agro in Kollumerzwaag


Aan de Foarwei in Kollumerzwaag staat bij het agrarisch bedrijf Mulder Agro een grote loods in lichterlaaie. De brand brak zondagmiddag rond half drie uit. De brand is uitslaand. In de loods is een grote hoeveelheid stro, hooi, zout en landbouwmachines opgeslagen.

Bij de brand zijn onder andere eenheden uit Kollum, Damwald, Dokkum, Buitenpost, De Westereen, Burgum en Groningen aanwezig. Ook is een groot watertransport ingezet.
Er is geen asbest bij de brand vrijgekomen. Wel is er roet terechtgekomen in de omgeving.

De milieugezondheidskundige van de GGD meldt dat roet gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid wanneer u het inslikt. Gewone hygienische voorzorgsmaatregelen zijn van belang zoals het wassen van vuile handen en groente, het reinigen van speeltoestellen en speelplaatsen, en het goed vegen van
vieze schoenen voordat u het huis binnen komt. Wanneer roet niet gemakkelijk van groente uit de moestuin kan worden gewassen, dan is het advies om de groente weg te gooien.

Na een brand kan binnenshuis een hinderlijke geur van rook hangen. Daarbij kan ook irritatie van ogen, neus en keel optreden. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren nadat de brand uit is.