Duizend en achttien portretten van Amsterdammers


Interactief buurtproject Het gezicht van 1018 van start

AMSTERDAM, 20150901 -- 1018 portretten van buurtbewoners, dat is het streven van het interactieve fotoproject Het gezicht van 1018. In een jaar tijd gaat fotograaf Maria Heijdendael samen met enthousiaste buurtgenoten ruim duizend mensen uit de oostelijke binnenstad van Amsterdam portretteren. Zondagmiddag 13 september 2015 is de lancering in de Oosterkerk in Amsterdam. Cabaretière Sanne Wallis de Vries, Roeland Rengelink (stadsdeel Centrum) en Rinus de Bloemenman nemen dan hun eigen portret in ontvangst. Andere buurtbewoners kunnen zich die middag laten fotograferen en interviewen.

Wat vorig jaar begonnen is als een fotorubriek in het buurtblad `1018`, is uitgegroeid tot een grootschalig kunstproject voor en met buurtbewoners in Amsterdam Centrum-Oost. Van september 2015 tot september 2016 worden uit elke straat van postcodegebied 1018 enkele mensen gefotografeerd.

Fotograaf en initiatiefnemer Maria Heijdendael maakt de portretten in diverse ‘studio’s op locatie’. Verspreid over de wijk stimuleren ambassadeurs (van kickbox leraar tot pedicure en van winkelier tot overblijfmoeder) hun buurtgenoten om mee te doen.


Het gezicht van 1018 eindigt in september 2016 met een grote expositie. Op 1018 plekken, verspreid over de straten van Centrum-Oost, hangen dan gedurende twee weken de 1018 portretten voor een raam op de begane grond. In begeleidende tekstjes vertellen de geportretteerden over hun persoonlijke woonsituatie, hun visie op de buurt en over hun herinneringen en eigenaardigheden. De buurt zal als het ware overspoeld worden met bekende en onbekende buurtgenoten en hun verhalen.
 


Programma lancering 13 september 2015
 |12:00 – 18:00        fotograferen en interviewen van buurtbewoners (vrije inloop)


14:30                      officiële lancering met presentatie portretten aan de buurtbewoners

                               Sanne Wallis de Vries, Roeland Rengelink en Rinus de Bloemenman           


15:30 – 18:00         presentatie van de eerste portretten aan het publiek
 


Bewoners van postcodegebied 1018 zijn van harte uitgenodigd zich tijdens de lancering in de Oosterkerk te laten portretteren.

Locatie: Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1, 1018 LS Amsterdam. 


Toegang vrij

Meer informatie en aanmelden voor een van de aankomende fotodagen via: www.hetgezichtvan1018.nl


Fotoweek
De lancering van Het gezicht van 1018 vindt plaats tijdens de Fotoweek (11 t/m 20 september) omdat het project heel goed past bij het thema van dit jaar 'Kijk! Mijn Straat'. De Fotoweek wil mensen inspireren om hun directe, alledaagse leefomgeving te delen door middel van fotografie.
 
 





Het gezicht van 1018