Gemeente Oldebroek gaat mogelijkheid tot AZC onderzoeken


14-09-2015: Begin september ontving de gemeente Oldebroek een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een asielzoekerscentrum (AZC) te mogen vestigen aan De Heidehoek in Wezep.

Het college heeft een positieve grondhouding ten aanzien van het vluchtelingenprobleem en wil zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen voor een goede opvang van deze mensen. De gemeente gaat de mogelijkheden onderzoeken voor het realiseren van een AZC voor 600 mensen aan De Heidehoek.
Omwonenden zijn vandaag per brief geinformeerd. De gemeente is vanavond bereikbaar voor vragen tot vanavond 21.00 uur en andere dagen van 8.30 uur tot 16.30 uur. Op maandag 21 september organiseert de gemeente samen met het COA een bewonersbijeenkomst. Inloop vanaf 19.00 uur, start is 19.30
uur.

Bewonersbijeenkomst

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: "Wij begrijpen dat inwoners vragen hebben over de vestiging van een mogelijk AZC in hun omgeving. We hebben oog voor ieders belangen en horen graag de aandachtspunten van omwonenden. Daarom organiseren we een bewonersbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst
krijgen bewoners onder meer een toelichting over het onderzoek door gemeente en COA. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen." De bijeenkomst vindt plaats in Dorpshuis Wezep, Zuiderzeestraatweg 500 in Wezep.

Een zorgvuldige communicatie met alle betrokkenen staat bij het college voorop. Uiteraard is het college ook in gesprek hierover met de gemeenteraad. Daarnaast gaat de gemeente op heel korte termijn in gesprek met de klankbordgroep in Wezep. Na het onderzoek inclusief gesprekken met onder
anderen omwonenden en gemeenteraad zal het college tot een besluit komen. De verwachting is dat over circa 6 tot 8 weken meer bekend is.

Huidige bewoners Heidehoek

Op dit moment verblijven in de Heidehoek arbeidsmigranten. Mensen die hier tijdens een korte periode seizoenswerk doen bij bedrijven in de omgeving. Het gaat hier om illegale bewoning waarvoor legalisatie was aangevraagd. De Heidehoek is alleen beschikbaar als AZC als de eigenaar van De
Heidehoek een adequate oplossing heeft voor een alternatieve huisvestiging van de arbeidsmigranten. Dit is voor het gemeentebestuur een voorwaarde.

Meer weten?

Bekijk de pagina met vragen en antwoorden over de mogelijke opvang van vluchtelingen. Ook kunnen geinteresseerden kijken op https://www.coa.nl/nl/contact/veelgestelde-vragen. Wie vragen heeft kan ook contact opnemen met de gemeente via tel. 14 0525 of via gemeente@oldebroek.nl.