`Gelovig op weg zijn' met Willibrordprocessie

`Gelovig op weg zijn' met Willibrordprocessie

14-9-2015

De jaarlijkse Willibrordprocessie met als motto `Gelovig op weg zijn' trok op zondag 13 september door de Utrechtse binnenstad. Studenten van de priesteropleiding het Ariensinstituut droegen de reliekschrijn vanaf het standbeeld van Willibrord op het Janskerkhof naar de St. Catharinakathedraal - de `thuisbasis' van de reliekschrijn.

Beschrijving

Mgr. Hoogenboom, de vicarissen Pauw en Cornelissen, de nieuwe plebaan Huitink, diverse priesters maar ook een vertegenwoordiging van de Oud-Katholieke Kerk en de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken (USRK) liepen mee in de processie, gevolgd door een stoet gelovigen. Kardinaal Eijk kon er wegens een vergadering in het Heilig Land niet bij zijn, mgr. Woorts ontbrak vanwege een bedevaart naar Lourdes.

In de kathedraal werden na afloop van de processie de Willibrordvespers gevierd, waarbij mgr. Hoogenboom de preek hield. Daarin nam hij een kop in NRC Handelsblad over de vluchtelingenstroom als uitgangspunt: `Is gelukszoeker een scheldwoord?' Mgr. Hoogenboom benaderde deze vraag vanuit verschillende invalshoeken en haalde onder meer het levensmotto van Willibrord aan - `in Gods Naam gelukkig'. "In Gods Naam gelukkig leven in christelijke zin betekent het bewust en dankbaar beleven van onze levenstijd die hier en nu heilstijd kan worden. Dat geluk is een geschenk van God op onze terugweg naar het hemels Vaderhuis. Daar zal ons geluk volkomen zijn. Dat geluk heeft zijn bron in de persoon van Jezus Christus. ... Wij vieren en gedenken Willibrord als een gelukzoeker die in Gods Naam zijn geluk heeft gevonden en die ons de weg naar het ware geluk wijst. Hij leert ons dat het ware geluk niet ligt in welvaart of welzijn, in menselijke eer en macht, maar in God alleen: Bron van alle liefde en goedheid, die wij in Jezus Christus hebben leren kennen en wiens gelaat wij zien in de zaligsprekingen," aldus mgr. Hoogenboom.

Klik hier voor zijn volledige preek.

Zie het origineel.