Begroting BZK: Staan voor democratie en goed openbaar bestuur

Nieuwsbericht | 15-09-2015 | 15:15

Een goed functionerend bestuur is cruciaal voor het draagvlak van onze democratie, voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken en voor duurzame economische groei. Het doel is het openbaar bestuur blijvend goed te laten functioneren, ook in een veranderende samenleving. Burgers vragen steeds vaker ruimte voor eigen initiatief en eigen invulling van betrokkenheid bij hun woonomgeving. Aan de overheid de taak burgers hiertoe de ruimte te geven en waar nodig en gewenst te helpen en te steunen met het wegnemen van knelpunten bij maatschappelijke initiatieven.

Foto uitzicht Maas en Hotel New York vanaf terras Fenix Food Factory Rotterdam

Het functioneren van politici, bestuurders en ambtenaren speelt een grote rol in de waardering van en vertrouwen in ons openbaar bestuur. Om in de publieke sector het goede voorbeeld te geven, worden de topinkomens verder beperkt.

Om onze open en vrije samenleving te beschermen, moeten risico's en dreigingen voor onze democratie en rechtsstaat tijdig worden onderkend. Daarom wordt met extra geld structureel geinvesteerd in de operationele capaciteit van de AIVD voor contraterrorisme en de aanpak van radicalisering.

Ondersteuning lokale democratie

Het kabinet wil de lokale democratie versterken. Door een combinatie van representatieve democratie (zoals verkiezingen) en participatieve democratie (zoals burgertoppen) in te zetten. Beide vormen van democratie worden in samenhang versterkt.

Regels loslaten

De Experimentenwet biedt een aantal gemeenten voor een bepaalde periode ruimte om af te wijken van bepaalde wettelijke regelingen. Doel is onder andere nieuwe en effectievere manieren van samenwerking met burgers mogelijk te maken.

Innovatie in de stad

Steden zijn de groeimotoren van de economie en werkgelegenheid. De Rijksoverheid ondersteunt coalities van steden en stakeholders. Deze coalities moeten innovatieve oplossingen bieden voor stedelijke opgaven en uitdagingen. Tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap zal Nederland werken aan betere Europese regelgeving om de stedelijke ontwikkeling te bevorderen. En om Europese fondsen beter te benutten en innovatieve oplossingen te delen.

Meer maatwerk in sociaal domein

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp, de maatschappelijke ondersteuning en de begeleiding naar werk. In 2016 ligt de focus van de overheid op veranderingen in organisatie, cultuur en manieren van werken. Zodat er meer ruimte is voor maatwerk. En de ondersteuning aansluit bij de behoefte van mensen om zelf regie te voeren over hun leven.

Uitbreiding normering topinkomens

Het kabinet wil topinkomens in de (semi)publieke sector verder beperken. Nu geldt het ministersalaris als norm voor topfunctionarissen in de (semi)publieke sector. Deze norm moet straks in beginsel voor alle functionarissen in deze sector gelden.

Aanpak ondermijning lokaal bestuur

De overheid gaat ondermijning van het lokaal bestuur stevig aanpakken. In rondetafelgesprekken met bestuurders wordt een aanpak besproken. En elke burgemeester krijgt een training in het omgaan met intimidatie en bedreiging.

Digitaal communiceren met de overheid

Alle bestuursorganen moeten berichten en aanvragen in digitale vorm gaan accepteren. Hiervoor komt een wettelijke regeling. Ook digitale publicatie van alle algemene bekendmakingen zal het kabinet wettelijk vastleggen.

Inloggen met de identiteitskaart

Er komen pilots om de werking van een stelsel voor elektronische identificatie te testen. Dat moet een nieuwe standaard worden. Zodat burgers en bedrijven veilige en betrouwbare toegang krijgen tot online dienstverlening van overheid en bedrijfsleven. Zowel publieke als private inlogmiddelen worden getest, zoals een identiteitskaart en bankpas.

Investering in aanpak radicalisering

Het kabinet gaat structureel investeren in de operationele capaciteit van de AIVD voor contraterrorisme en de aanpak van radicalisering. Het budget van de AIVD wordt jaarlijks verhoogd, oplopend tot 40 miljoen euro extra in 2020. De huidige jihadistische dreiging zal de komende jaren een gegeven zijn. Denk aan de aanhoudende instabiliteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de uitingen van de jihadistische dreiging in Europa. En een toenemend aantal geradicaliseerde personen en terugkeerders in Nederland.

Modernisering Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 wordt gemoderniseerd. Zodat de wet aansluit bij de huidige (technologische) ontwikkelingen en privacy wordt gewaarborgd. De trends in het dreigingsbeeld en de samenleving vragen om verdere ontwikkeling van de AIVD.

Koninkrijksrelaties

Goede betrekkingen zijn de basis voor samenwerking tussen de landen binnen het Koninkrijk. Voor de welvaart en welzijn van de inwoners werken de landen van het Koninkrijk samen aan economische ontwikkeling, openbare financien, veiligheid en goed bestuur. Sinds de staatkundige veranderingen van oktober 2010 zijn de banden tussen Nederland en de andere landen directer en zakelijker geworden. De Rijksministerraad speelt een actieve rol bij het waarborgen van mensenrechten, rechtszekerheid en goed bestuur. Kinderrechten staan hoog op de agenda voor alle landen van het Koninkrijk. In 2016 wordt verder uitvoering gegeven aan het actieplan Kinderrechten.

Caribisch Nederland

De eilanden Bonaire en Saba voeren in 2016, samen met Nederland, het Meerjarenprogramma uit. Belangrijkste onderwerpen uit dit programma zijn de ontwikkeling van de economie, armoedebestrijding en versterking van het bestuur. Voor Sint Eustatius geldt sinds juni 2015 bestuurlijk en financieel toezicht onder leiding van de rijksvertegenwoordiger.