Havengelden gaan omhoog


Geschreven op: 16-09-2015 Gewijzigd op : 16-09-2015

haven website.jpg

Haven

Ondanks de tariefsverhoging van de havengelden in 2014 blijft de exploitatie van de haven niet kostendekkend. Het jaar 2014 is met een tekort afgesloten en naar verwachting zal ook 2015 met een tekort worden afgesloten.

Het college stelt daarom voor de havengelden in drie jaar tijd te laten stijgen tot een kostendekkend niveau, in december besluit de gemeenteraad hierover. Verder besteedt de gemeente het passantenbeheer uit aan watersportvereniging De Greft. Daarnaast wordt bekeken of invoering van
toeristenbelasting ook voor passanten, die in de haven overnachten, ingevoerd kan worden.

Kostendekkende exploitatie

Uitgangspunt voor de exploitatie van de Haven en de Singel is dat deze kostendekkend moet zijn. Er mag geen winst worden gemaakt.

Wethouder recreatie, Margot Stolk: "Ondanks een tariefsverhoging van de havengelden in 2014 blijkt de exploitatie niet kostendekkend. 2014 is met een tekort afgesloten en ook voor 2015 is dit de verwachting. Om op termijn een sluitende exploitatie te krijgen, moeten de havengelden omhoog. We
hebben daarom een voorstel gedaan richting gemeenteraad om de verhoging van de havengelden gefaseerd in te voeren over de jaren 2016, 2017 en 2018. Zodat het voor de booteigenaren geen al te grote verandering is in een keer. In december neemt de gemeenteraad hierover een besluit."

Havengelden gefaseerd omhoog

Tot en met 2018 gaan de havengelden met 7% omhoog voor vaartuigen met een vaste ligplaats in de haven en aan de nieuwe steiger. Voor boten die een vaste ligplaats binnen de nieuwe clusters in de Singel hebben of in het water aan de Kromwijkerkade liggen, stijgen de havengelden 10% tot en met
2018.

Verder gaan nieuwe aanmeldingen voor een ligplaats van een historisch schip aan de Emmakade een vaste vergoeding van EUR 5.000,- per jaar betalen. Voor de al aanwezige (historische) woonschepen aan de Emmakade gaan de havengelden in vier jaar tijd jaarlijks omhoog tot een vaste
ligplaatsvergoeding van EUR 5.000,- per jaar. Dit bedrag is meer in lijn wat mensen met een woning aan de wal kwijt zijn aan woonkosten.

Met de gefaseerde verhoging van de tarieven, zullen ook de jaren 2016 en 2017 met een tekort afgesloten worden. Pas na 2018 is de exploitatie van de Haven en Singel kostendekkend.

Veranderingen voor passanten

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk en zinvol is om met ingang van 2016 toeristenbelasting te gaan heffen voor passanten die op hun boot overnachten in Woerden, zowel in de haven als bij jachthaven De Greft. Nu zijn passanten vrijgesteld van het betalen van toeristenbelasting.
Ook besteedt de gemeente het passantenbeheer uit aan Watersportvereniging de Greft. Met de vereniging sluit de gemeente een overeenkomst voor de duur van 5 jaar.