Boek met verhalen van Friese busreizigers onthuld

Vanaf deze week ligt de bundel `Wurden foar elkoar' klaar voor de reizigers in verschillende Friese lijnbussen. Vanmorgen onthulden Sietske Poepjes, gedeputeerde taal en cultuur, Johannes Kramer, gedeputeerde openbaar vervoer, Anne Hettinga, voorzitter Raad van bestuur Arriva Nederland en Astrid Veldhuizen, concessiedirecteur Qbuzz Noord, het boek met daarin de verhalen van reizigers in hun moedertaal. Het project `Bus fol ferhalen', waarvan het boek een uitvloeisel is, startte begin dit jaar op initiatief van de provincie Fryslan in samenwerking met Arriva, Qbuzz en de meeste uitgevers van Fries- en Stellingwerfstalige boeken. Met dit project wil de provincie de Friese taal, streektalen en cultuur bevorderen.

Sietske Poepjes schreef een bijdrage aan het boek: "As deputearre Ferkear en Ferfier en Kultuer, Taal en Underwiis is it foar my wier in aardichheid om op dizze wize meiwurkje te kinnen oan it unike projekt Bus fol ferhalen. De reizgers wurde op een tagonklike en ludike wize yn kontakt brocht mei de Fryske taal en literatuer. It is in ideale kombi. Yn mijn ferhaaltsje yn it boek `Wurden foar elkoar' kinne jo leze werom."

OV-gedeputeerde Johannes Kramer: "Eltsenien hat wol in anekdoate oer reizgjen mei it iepenbier ferfier. Sa gie ik efkes werom yn de tijd tidens it opskriuwen fan myn ferhaal, doe't ik as studint de nammebuordsjes fan busstasjons feroare yn Frysktalige buordsjes. Net ien dy't it troch hie! Sokke ferhalen moatte dield wurde, om fan te genietsjen en om it reizgjen mei de bus en trein te stimulearjen."

Reizigers in Fryslan konden afgelopen maanden in vijftien bussen Friese boeken lezen. Veel reizigers raakten geinspireerd door deze mogelijkheid; zij stuurden hun verhalen in. Uit het grote aantal inzendingen is een boek samengesteld, in samenwerking met uitgeverij Elikser. Met dit boek wordt het project `Bus fol ferhalen' binnenkort afgerond. Het boek met de verhalen door en voor reizigers is tot het einde van dit jaar gratis mee te nemen in een van de vijftien boekenbussen van Arriva en Qbuzz.