BOSS park op weg naar bewonersbedrijf

Op woensdag 16 september brachten wethouder Leon Geilen (Sittard-Geleen) en gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Leefbaarheid & Burgerparticipatie) een werkbezoek aan het BOSS park in Sittard. Ze werden bijgepraat over de doorontwikkeling van het park en het vormen van een bewonersbedrijf. Van Rijnsbergen: 'Het project is uniek in Sittard-Geleen en de ontwikkeling van een bewonersbedrijf vanuit een bewonersinitiatief is uniek in Limburg.'

Het BOSS park (waar Bewegen, Ontmoeten, Sport & Spel voor 0 - 88 jaar centraal staat) is een burgerinitiatief van bewoners van de wijken Vragendael, Broeksittard en Kemperkoul. Een oud voetbalveld werd door en voor bewoners omgevormd tot een ontmoetingsplek, waarbij sport en bewegen centraal staan. "Het BOSS park is een inspiratie en een voorbeeld voor andere verenigingen en bewonersinitiatieven", aldus wethouder Leon Geilen. "Door de samenwerking tussen buurtbewoners, scholen, verenigingen en maatschappelijke partners is hier een bruisende, gezonde en veilige omgeving gecreeerd." Van Rijnsbergen: "Vooral de rol en functie van het bewonersbedrijf is uniek te noemen voor onze provincie. Het project heeft een innovatief en experimenteel karakter en levert leereffecten op voor andere wijken en dorpen. Belangrijk is om toe te werken naar een duurzame aanpak voor de toekomst en daar is men volop mee bezig.".

De Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen ondersteunen het BOSS project. Door de oprichting van een bewonersbedrijf krijgen inwoners invloed op de organisatie van het BOSS park. De leefbaarheid wordt vergroot door in te zetten op actief burgerschap, sociale cohesie en gemeenschapsvoorzieningen. Het BOSS park kent een belangrijke ontmoetingsfunctie. Vrijwilligers gaan op termijn zorgen voor een duurzame exploitatie van het park. Wethouder Leon Geilen en gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen werden geinformeerd over de voortgang van deze plannen.