HALO-Trust leidt de weg naar 'mijnloos' Mozambique

- Liefdadigheidsinstelling voor landmijnen noemt einde van 22-jarig project 'een historische prestatie'

- Nederlandse hulp brengt veiligheid en ontwikkeling voor duizenden

DUMFRIES, Scotland, September 17, 2015 /PRNewswire/ -- De regering van Mozambique zal het land vandaag officieel vrij van landmijnen verklaren, kort nadat de Britse liefdadigheidsinstelling voor ontmijning, de HALO Trust, bevestigde dat ze de laatste mijn in een bekend mijnenveld hebben vernietigd.

Mozambique was een van de landen met de meeste mijnen ter wereld. Voordat HALO in 1993 met hun baanbrekende programma begon, veroorzaakten landmijnen honderden ongevallen, waaronder dodelijke slachtoffers en amputaties.

De bevrijding van Mozambique van landmijnen heeft enorme voordelen voor de 26 miljoen inwoners. Gemeenschappen kunnen nu veilig gewassen verbouwen en vee laten grazen. Door de ontmijning heeft het land zijn infrastructuur kunnen ontwikkelen, toegang verkregen tot gas en steenkool, de toeristische sector kunnen vergroten en internationale investeringen kunnen aantrekken. Het bbp in Mozambique is met 7% per jaar gegroeid sinds HALO begon met het opruimen van de mijnen en het land is nu als tiende in de wereld gerangschikt voor reele bbp-groei.

HALO heeft sinds 1993 werk geboden in de ontmijning aan meer dan 1.600 Mozambikaanse mannen en vrouwen. Met behulp van handmatige en mechanische ontmijningsmethodes, hebben ze meer dan 17 miljoen vierkante meter grond veilig gemaakt. In totaal hebben HALO-medewerkers meer dan 171.000 landmijnen onschadelijk gemaakt, ongeveer 80% van het totale vernietigde aantal.

James Cowan, de CEO van HALO verklaart: "Mozambique is een overtuigend voorbeeld van de manier waarop men herstel en groei kan brengen in landen die eens geteisterd werden door conflicten, door op een systematische manier en in samenwerking met de overheid, de lokale bevolking en donoren, met de overblijfselen van oorlog om te gaan.

Photo:

http://photos.prnewswire.com/prnh/20150915/266795

http://photos.prnewswire.com/prnh/20150915/266799-INFO

The Halo Trust