Hoorn wil dementievriendelijke gemeente worden


21-9-2015

De gemeente Hoorn wil in samenwerking met haar partners een dementievriendelijke gemeente worden.

Dat staat in het Actieplan Zorgzame Samenleving dat in september door de gemeenteraad is vastgesteld.

In een dementievriendelijke samenleving kunnen mensen met dementie langer blijven meedoen. In Nederland hebben zo'n 260.000 mensen dementie. Wethouder Michiel Pijl: `In Hoorn hebben ruim 900 mensen dementie. De verwachting is dat dit de komende vijftien jaar bijna verdubbelt. Daar komt bij dat
mensen steeds langer zelfstandig blijven wonen. In Hoorn willen we daarom mensen met dementie nadrukkelijk een plek geven door dementie zoveel mogelijk uit de taboesfeer te halen en door te zorgen voor de voorzieningen die nodig zijn. We willen bijvoorbeeld trainingen gaan geven aan
winkelpersoneel en buschauffeurs over hoe om te gaan met mensen met dementie.' De gemeente werkt hierin samen met partners zoals Geriant, Omring en De Wering.

Wereld Alzheimer Dag
Maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Elk jaar wordt er wereldwijd op 21 september aandacht gevraagd voor deze veelvoorkomende vorm van dementie. Op die dag organiseren de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland allerlei activiteiten. Het thema van Wereld Alzheimer Dag 2015 is
de Dementievriendelijke Samenleving. Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl.

Wat kunt u doen?
Iedereen kan een steentje bijdragen aan de dementievriendelijke samenleving. Op www.alzheimer-nederland.nl/dementievriendelijk staan een aantal tips om u op weg te helpen.

Actieplan Zorgzame samenleving
Het Actieplan Zorgzame samenleving heeft betrekking op drie onderwerpen: dementievriendelijke gemeente, mantelzorgondersteuning en vrijwilligers. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn van onschatbare waarde bij de zorg voor hulpbehoevende bewoners.
De gemeente Hoorn wil zorgen voor een kwalitatief goed ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers. 1.Hoorn zal zich inzetten om de verschillende ondersteuningsmogelijkheden onder de aandacht te brengen bij de mantelzorgers.
Ook de ondersteuning aan vrijwilligers blijft. Hoorn zet in op het voortzetten van de maatschappelijke stage en het ondersteunen van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.