Tentoonstelling Met nieuwe ogen Interactieve stillevens

Persbericht

Tentoonstelling Met nieuwe ogen Interactieve stillevens

Kunstenaar Louise te Poele

Wanneer van 01.08 t/m 20.09.2015

Louise te Poele, Purple Rain, 2014. Courtesy TORCH gallery

Louise te Poele, City Bird, 2012. Collectie Museum Arnhem

Louise te Poele, Blue, 2014. Courtesy TORCH gallery

Louise te Poele, Purple Rain, 2014. Courtesy TORCH gallery

Louise te Poele, City Bird, 2012. Collectie Museum Arnhem

Louise te Poele, Blue, 2014. Courtesy TORCH gallery

"Le véritable voyage de découverte ne consiste pas à chercher de nouveaux paysages, mais à avoir de nouveaux yeux."

Marcel Proust (1871-1922)

Vanaf 1 augustus presenteert Museum Arnhem in de Koepelzaal de tentoonstelling Met nieuwe ogen van beeldend kunstenaar Louise te Poele (Winterswijk, 1984). Een speciaal ontwikkelde augmented reality-app brengt de moderne vanitas-symboliek in haar grote stillevens tot leven.

Honderden foto’s en uren digitaal geschilder resulteerden in stillevens waarvoor de aanleiding in alles geschuild kan hebben: plastic rivierkreeften van Ikea, een dood parkietje dat Te Poele thuis in de vriezer bewaart, foto’s gemaakt door ruimtetelescoop Hubble of de bakken vol griezelige vissen bij de toko. Het schilderachtige licht van de Hollandse meesters vormt de rode draad in de werken die te zien zullen zijn. Sommige van 1,5 bij 3 meter groot, andere zo klein dat de details alleen met een vergrootglas bekeken kunnen worden. Onlangs kocht Museum Arnhem het stilleven City Bird aan. Een foto uit de serie stillevens die Louise te Poele de afgelopen jaren maakte.

Augmented reality

Op zeventiende-eeuwse vanitasschilderijen staan verwelkte bloemen, omgevallen glazen en zeepbellen symbool voor vergankelijkheid en de zinloosheid van het aardse bestaan. Te Poele kiest en arrangeert haar materialen altijd intuïtief, waardoor ze haar eigen symboliek ontwikkeld heeft. Knipmutsen, een melkpakje en eieren verwijzen bijvoorbeeld naar Achterhoeks bijgeloof, jeugdherinneringen en andere elementen uit haar persoonlijke leven.

Om de toeschouwer een inkijkje in haar associatieve manier van werken te geven, bedacht Te Poele samen met interaction designer Marcel Baauw de augmented reality-app AR+t, een modern alternatief voor de traditionele audiotour. Als je de stillevens inscant met een smartphone of tablet komen ze subtiel in beweging en worden ze – met behulp van animaties, geschreven tekst, filmpjes en geluidsfragmenten – van achtergrondinformatie voorzien. De bezoeker bepaalt zelf de hoeveelheid en de volgorde.

Kunstwerk cadeau voor bezoekers

Vanaf 21 september is in de Rijnzaal ook de door Museum Arnhem aangekochte installatie Verborgen seizoenen te zien, waarvoor Te Poele zich liet inspireren door het fameuze vergezicht. Althans – te zien – het werk is voor het blote oog verstopt en alleen zichtbaar met een 3D-bril. Het raamkozijn fungeert als lijst. Want waarom de concurrentie aangaan met dat prachtige Rijnlandschap als je ook samen kunt werken, dacht Te Poele, die haar kunstwerk aan elke bezoeker van de Rijnzaal cadeau geeft. Met een smartphone of tablet kan het digitale werk gedownload worden om mee naar huis te nemen. Ieder jaargetijde verandert het met het uitzicht mee.

Museum Arnhem

Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, 6812 AA, Arnhem, Nederland / The Netherlands. (+31) (0)26 30 31 411. www.museumarnhem.nl