Minister staat nog steeds achter pabo-toelatingseisen

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs denkt niet dat de nieuwe toelatingseisen bij de pabo ervoor zorgen dat er uiteindelijk fors minder studenten afstuderen. Ze staat nog steeds achter de eisen, schrijft ze aan de Kamer.

Eind augustus meldde het Onderwijsblad dat de nieuwe toelatingstoetsen op de lerarenopleidingen basisonderwijs zorgen voor een drastische afname van het aantal aanmeldingen. Gemiddeld hadden pabo's 30 procent minder studenten die zich inschreven voor een opleiding.

Hiaten

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop stelde hierover Kamervragen. De minister schrijft nu dat ze nog steeds achter de eisen staat. Zeker omdat pabo's daarvoor veel last hadden van de hiaten in de kennis van studenten. De toelatingstoetsen meten bovendien kennis die aankomende pabostudenten al in het derde leerjaar van de havo of in vmbo-t 4 gehad hebben.

Toch zijn er ook studenten die in hun profielkeuze op de middelbare school nog geen rekening konden houden met de toelatingseisen, omdat die toen nog niet waren ingevoerd. Bussemaker zegt dat deze studenten gratis ondersteuning krijgen om hun kennis op peil te brengen en dat dit goed wordt gewaardeerd.

Compenseren

Samen met de Vereniging Hogescholen kijkt Bussemaker naar mogelijkheden om de pabo's financieel te compenseren vanwege de grote afname van studenten. `Ik sta daar voor open', aldus de minister.