Start Fryske Google Translate Wike

Vandaag ging de Fryske Google Translate Wike van start. Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de drietalige basisschool De Polle te Marsum, gaven samen met gedeputeerde Sietske Poepjes de aftrap. Ze zetten daarbij meteen het publiek aan het vertalen door een zelfbedacht vertalingsspel.

Van 21 september t/m 26 september organiseert provincie Fryslan de Fryske Google Translate Wike. Dit in samenwerking met de Afuk en de Fryske Akademy. Doel van deze week is dat er zoveel mogelijk voorbeeldzinnen van het Engels naar het Fries worden vertaald. Zodat uiteindelijk het Fries opgenomen wordt in de online vertaalservice Google Translate.

Gedeputeerde Sietske Poepjes: `Google Translate is niet alleen erg handig, maar ook heel belangrijk voor een taal als het Fries. Omdat het laat zien dat de taal vitaal is en met de tijd meegaat. Bovendien wordt de toepassing en de zichtbaarheid van de taal vergroot. Dat het Fries wordt opgenomen in Google Translate, versterkt het eigentijdse imago van het Fries en zo spreken we ook de jeugd een beetje aan.'

Vertalers gezocht

Iedereen die goed Fries kan schrijven mag de vertalingen invoeren. Via de website van Google Translate kunnen vrijwilligers inloggen met een persoonlijk google account of deze aanmaken. Na het selecteren van de talen Fries en Engels verschijnen er Engelse zinnen, welke vertaald moeten worden naar het Fries.

Vertalen binnen en buiten de provincie

Niet alleen binnen de provincie vinden vertaalactiviteiten plaats, maar ook buiten de provincie. Zo organiseert de Rijksuniversiteit Groningen een vertaalmarathon met studenten van de opleiding Friese taal en cultuur. En op 25 en 26 september tijdens het DRONGO talenfestival in de Jaarbeurs in Utrecht kunnen bezoekers, die Fries schrijven, ook meehelpen aan de vertalingen. Het DRONGO talenfestival is het grootste talenfestival van Nederland. En op 26 september maakt Google tijdens dit festival het totale aantal Friese vertalingen bekend.

Meer informatie over de Fryske Google Translate Wike is te vinden via www.fryslan.frl/fgtw.

Gedeputeerde Poepjes en leerlingen van basisschool De Polle

Openingshandeling Poepjes en leerlingen