Gemeente Leiden: Onderzoek naar nieuw Filmhuis aan de Lammermarkt

maandag, 21 september 2015

Op het portret achter Gideon Boer ziet u zijn vader, Jan Boer, oprichter van het Kijkhuis.

wethouder Paul Laudy, Gideon Boer en Govert de Kok. Foto: BuroJP

Vandaag ondertekenden de eigenaren van Trianon, Kijkhuis en Lido samen met wethouder Paul Laudy een intentieverklaring, om de mogelijkheden van een nieuw Filmhuis aan de Lammermarkt te onderzoeken. Hiermee spreekt de gemeente ook de intentie uit om bestaand gemeentelijk vastgoed te verkopen aan de partijen. Leiden is straks mogelijk een uitzonderlijk Filmhuis met vijf zalen rijker.

De boogde locatie voor het nieuwe Filmhuis ligt aan de Lammermarkt, pal naast de toekomstige uitbreiding van Museum De Lakenhal. Wethouder Laudy: "De locatie voor het nieuwe Filmhuis ligt in het zogeheten cultuurkwartier, het gebied waar onder andere de Leidse Schouwburg, het Scheltema-complex, Museum De Lakenhal en poppodium Gebr. De Nobel liggen. Het college vindt het belangrijk dat dit gebied verder ontwikkelt en denkt hier actief over mee. Bijvoorbeeld door bestaand gemeentelijk vastgoed te verkopen om het nieuwe Filmhuis mogelijk te maken. Daarnaast past het goed bij de plannen voor de Lammermarkt, waar we bovenop de parkeergarage een aantrekkelijk en levendige omgeving willen maken".

Uniek aanbod in twee bioscopen en een filmhuis

De realisatie van het nieuwe Filmhuis is in handen van Gideon Boer en Govert de Kok, die op dit moment al de Leidse bioscopen Trianon, Lido en het Kijkhuis exploiteren. Het nieuwe Filmhuis dient ter vervanging van het huidige Kijkhuis aan de Vrouwenkerksteeg.

Volgens Govert de Kok, commercieel directeur van genoemde bioscopen, krijgt Leiden hierdoor een flinke impuls op filmgebied. "Ons nieuwe Filmhuis herbergt straks vijf zalen, een restaurant en een sfeervol filmcafe. Het huidige Kijkhuis heeft nu maar twee zalen, dus dit betekent een welkome uitbreiding voor ons en voor de Leidse filmliefhebbers. Dankzij de extra zalen kunnen we in de toekomst meer documentaires en kleine films programmeren."

Een breed cultureel programma

De mensen achter het nieuwe Filmhuis hebben echter grotere plannen dan het vertonen van meer films. "Met ons nieuwe Filmhuis kunnen we ook ruimte maken voor andere cultureel-maatschappelijke initiatieven. Wij willen namelijk een brug slaan naar de andere kunst- en cultuurinstellingen in het cultuurkwartier. Het wordt een 'Filmhuis-plus', zullen we maar zeggen."

Zonder subsidie om voortbestaan te verzekeren Eveneens bijzonder aan dit grote project is dat het zonder een cent subsidie wordt gerealiseerd, aldus De Kok. "We bouwen en exploiteren het nieuwe Filmhuis helemaal zelf, zonder hulp van de gemeente of andere instanties. Dat is in Nederland uniek, maar we weten dat dit de juiste weg is. Onze plannen zitten goed in elkaar en we hebben nu eenmaal grote ambities. Met de komst van onze nieuwe bioscoop willen we ons meten met de top 5 van filmhuizen in Nederland. Dit wordt een filmhuis dat een stad als Leiden verdient en daarmee ook meer bezoekers naar de rest van ons prachtige centrum trekt."

Gezamenlijk onderzoek

De gemeente en de toekomstige exploitanten gaan de komende maanden samen onderzoeken op welke manier het nieuwe Filmhuis op de locatie kan worden gerealiseerd. Laudy: "Het betreft een binnenstedelijke locatie, waar diverse woningen omheen liggen. Er moet daarom een zorgvuldig plan komen om het gewenste programma in te passen. Op basis van dit plan leggen we de benodigde wijziging van het bestemmingsplan voor aan de raad en kunnen we nadere afspraken maken met de exploitanten." Het is de bedoeling dat het nieuwe Filmhuis van Leiden in 2019 haar deuren opent voor het publiek.