Rapport `Gezondheid, Welzijn en Productiviteit in Kantoren' overhandigd aan minister Blok

21 september 2015

Minister Stef Blok heeft gisteren tijdens het DGBW Galadiner in het Stedelijk Museum in Amsterdam het rapport `Gezondheid, Welzijn en Productiviteit in Kantoren' in ontvangst genomen. Het rapport is samengesteld door Dutch Green Building Council en Nederlandse gezondheids- en binnenklimaatspecialisten. Annemarie van Doorn, directeur van de DGBC: "Het rapport onderstreept het belang van een gezond binnenklimaat in werkomgevingen. Met dit rapport werken we toe naar een framework dat gezondheid binnen gebouwen integraal benadert en meetbaar maakt."

Het rapport is een Nederlandse bewerking van het onderzoek dat door de World Green Building Council is uitgevoerd. Het toont op verschillende onderdelen van het binnenklimaat de effecten op de gezondheid, het welzijn en de productiviteit. Zo wordt duidelijk dat bij slechte luchtkwaliteit de productiviteit van werknemers daalt tot wel 10%. Ook te hoge temperaturen hebben effect op de productiviteit. Net als slechte akoestiek: een verlies van jaarlijks 24 werkdagen.

Belang van uitzicht en diversiteit

Ook de positieve effecten van een gezond binnenklimaat worden in het rapport benoemd. Werknemers slapen tot 46 minuten per nacht meer wanneer ze werken op een plek met voldoende daglicht. Uitzicht helpt te ontspannen en opnieuw te focussen. En een diversiteit aan werkplekken bevordert onder andere concentratie, samenwerking en creativiteit. Van Doorn: "Het is belangrijk om de effecten van een slecht en een goed binnenklimaat duidelijk voor het voetlicht te brengen. Dit stimuleert de vraagzijde te investeren in gezondheid en maakt de businesscase aantrekkelijker."

Optimaal gezonde gebouwen creeren

Naast de effecten geeft het rapport ook handreikingen en best-practices om de gezondheid binnen gebouwen te verbeteren. De cases van gezonde werkomgevingen zijn allemaal van Nederlandse bodem. Tevens wordt het veld beschreven van de verschillende ontwikkelingen en tools om gezondheid meetbaar te maken. Van Doorn: "We hebben gemerkt dat er enorm veel kennis in de markt is. Wij proberen die kennis samen te bundelen. We werken toe naar een integrale benadering met een combinatie van gezondheids-, welzijns- en productiviteitsmaatregelen. Dat is noodzakelijk voor het creeren van optimaal gezonde gebouwen."

Vanaf nu beschikbaar

Het rapport `Gezondheid, Welzijn en Productiviteit in Kantoren' is vanaf vandaag beschikbaar. Participanten van de Dutch Green Building Council krijgen een rapport opgestuurd. Daarnaast is het te bestellen via de Dutch Green Building Council via secretariaat@dgbc.nl.