PvdD: landelijk beleid bijtincidenten

De Partij voor de Dieren wil dat er een landelijk beleid voor bijtincidenten komt. De partij heeft hier dinsdag toe opgeroepen tijdens het VAO Dierenwelzijn.

In de huidige situatie wordt het beleid bij bijtincidenten per gemeente bepaald. Willekeur ligt hierdoor op de loer, wat onduidelijkheid veroorzaakt bij hondeneigenaren, slachtoffers en handhavende instanties. De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) wil daarom dat er landelijk beleid ontwikkeld

wordt, een aanbeveling die staassecretaris Dijksma tot nu toe naast zich neer heeft gelegd. De Partij voor de Dieren heeft daarom het kabinet opgeroepen het advies van de RDA alsnog op te volgen.

Marianne Thieme: "De volstrekte willenkeur die nu heerst leidt tot veel problemen. De RDA heeft een mooi stappenplan opgesteld om tot een landelijk beleid te komen, dat de staatssecretaris zo kan overnemen."

Opvoedbewijs

Tijdens hetzelfde VAO heeft de PvdD de regering tevens opgeroepen de mogelijkheid van een verplichte hondencursus, voordat een hond aangeschaft mag worden, te onderzoeken. In Zwitserland is dit al verplicht. Agressie bij honden wordt doorgaans niet veroorzaakt door de honden maar door de

houders. Een verplichte hondencursus zou daarom een effectieve aanpak zijn in het voorkomen van toekomstige problemen met agressieve honden.