Giftige paddenstoelen in vestinggebied


Groene Knolamoliet

Paddenstoelen behoren tot de bijzonderheden van de herfst. Ze zijn vaak prachtig om te zien. Maar ze kunnen ook giftig zijn. Vorige week is helaas een hond overleden die waarschijnlijk heeft gegeten van een giftige groene knolamaniet bij het Vestingpad.

Via de sociale media en in de pers heeft dit trieste voorval veel aandacht gehad. Gelukkig maar, want dit zorgt ervoor dat mensen die hier hun hond uitlaten extra alert zijn op dit gevaar. Daar voegen wij dit bericht aan toe. En we nemen aan dat hondenbezitters ook elkaar op de hoogte stellen.
Het delen van de opgedane kennis kan helpen om een herhaling te voorkomen. Op het pad rond de Vesting geldt overigens een aanlijnplicht. En het advies is dus: houd uw hond kort aangelijnd.

Melding doen van knolamanieten

De gemeente gaat niet zelf actief op zoek naar knolamanieten. Dat zou ook veel te arbeidsintensief zijn. Ze vormen in ons land een veel voorkomende soort, kunnen op tal van plekken opduiken en letterlijk als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar we kunnen wel samen met u als inwoners
werken aan het verder verkleinen van de kans op herhaling. Stel, u loopt in Naarden en u ziet groene knolamanieten staan op een plek waar veel honden passeren of kinderen spelen, laat het ons dan weten via onze Meldingenlijn openbare ruimte of telefonisch (035 695 78 66). Indien u nauwkeurig
de plek aanduidt, gaan onze medewerkers na of het inderdaad om de knolamaniet gaat. In dat geval zorgen ze voor verwijdering. Als het om paddenstoelen in het groene gebied rond de Vesting gaat, doen we dat in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar en beheerder van het gebied.