Zwolse woonbuurten krijgen energiezuinige straatverlichting met wit ..


Zwolse woonbuurten krijgen energiezuinige straatverlichting met wit licht

22 september 2015
De openbare verlichting in Zwolse woonbuurten krijgt dit jaar stapsgewijs nieuwe duurzame en energiezuinige lampen. De gemeente vervangt de bestaande lampen (geel/ rood licht) door LED-lampen met wit licht. Bij de vervanging blijven de bestaande lichtmast en armatuur op dezelfde plek.

Voor de verandering naar de LED-lamp in de straatverlichting heeft de gemeente een selectie gemaakt van de woonbuurten waarin de lichtmasten en armaturen nog minimaal tien tot vijftien jaar probleemloos kunnen functioneren.

Wit licht

De gemeente Zwolle heeft gekozen voor een LED-lamp die vergelijkbaar licht geeft als de bekende PL-lamp (spaarlamp). Ten opzichte van het oude geel/ rood licht, geeft wit licht een hogere (kleur)herkenning wat de beleving van sociale veiligheid in woonbuurten verhoogt.

Stapsgewijs

Deze maand vervangt de gemeente de lampen in de buurt Schelle. Delen van de wijken Zwolle Zuid, Hanzeland, Veerallee, Spoolde en Westenholte zijn al omgebouwd in voorgaande projecten.

Voortgang

Daar waar nodig is ook de openbare verlichting in de wijk Holtenbroek medio oktober 2015 omgebouwd tot LED-verlichting. Hierbij zijn de meeste lichtmast en armatuur vervangen en/of verplaatst. Hier zijn energie zuinige LED armaturen geplaatst welke zijn voorzien van dim functie. Momenteel
vinden voorbereidingen plaats voor de ombouw van de straatverlichting in de wijk Aa-landen.