Koken uit de schoolmoestuin


Leerlingen van 5 scholen in Lewenborg, Beijum, Paddepoel, Vinkhuizen en De Wijert gaan in september en oktober samen koken met de groenten uit hun eigen schoolmoestuin. De lessen zijn een proef van de gemeente in samenwerking met Lokaal & Lekker. Dat is een ondernemer uit Groningen die lekker,
lokaal en duurzaam eten promoot. Doel is het stimuleren van gezond eten.

Tijdens de kookles leren de kinderen uit groep 6, 7 en 8 meer over de geoogste groente en hoe ze daar een lekkere en gezonde maaltijd mee kunnen maken. Ook maken ze kennis met verschillende producten en smaken. Na het koken gaan ze samen aan tafel. Iedereen krijgt de recepten mee naar huis
zodat ze ook thuis kunnen laten zien wat ze hebben geleerd. De les wordt gegeven door twee enthousiaste koks die het plezier in koken voorop stellen. Zo ervaren kinderen zelf hoe makkelijk en leuk koken is.

Overgewicht
Wethouder gezondheidsbeleid Mattias Gijsbertsen: "We zien in deze stad veel kinderen met overgewicht, bij de 10/11 jarigen in Groningen ruim 1 op de 5. We weten ook dat het belangrijk is om vroeg te beginnen met het leren over gezonde voeding, daar hebben kinderen hun hele leven veel plezier
van. Zo leren kinderen op jonge leeftijd al dat lekker en gezond eten prima samen gaan."

Welvaartsziekten
Uit onderzoek blijkt dat vooral mensen met een laag inkomen meer kans hebben op welvaartsziekten. Zij kunnen niet of moeilijker aansluiten bij de trend van gezond eten. Vaak hebben ze niet de kennis en het geld om gezonde keuzes te maken en eten ze ongezonder. Dat heeft ook grote gevolgen voor
hun levensverwachting.

Proef
Tijdens de proef dit najaar zijn er 24 kooklessen gegeven op 5 scholen. Als de kooklessen succesvol zijn, worden ze op meer scholen gegeven in 2016.

Gepubliceerd op: 22-09-2015 13.30 uur; Laatst gewijzigd op : 22-09-2015 13.40 uur