Hightech regenrader voorspelt neerslag in Rotterdam


Hightech regenrader voorspelt neerslag in Rotterdam

Hightech regenrader voorspelt neerslag in Rotterdam

Op de hoogste plek in het centrum van Rotterdam is een regenradar geplaatst. Deze hightech regenrader meet en voorspelt heel lokaal de neerslag in de stad. Dit helpt wateroverlast en -schade voorkomen.

Nauwkeurige meting

Het nieuwe apparaat waarschuwt als er noodweer naar Rotterdam trekt. De regenradar geeft antwoord op vragen als `hoeveel regen is waar gevallen?' en `waar gaat hoeveel regen vallen?' Gemeente Rotterdam en de waterschappen passen de neerslaggegevens toe voor het slim sturen van gemalen en het
inzetten van waterberging, zoals de ondergrondse waterberging onder de Museumparkgarage of het waterplein Benthemplein. Ook helpt de data van de radar bij het maken van een lokaal weerbericht.

Na de testfase wordt de radar op 12 oktober aanstaande officieel in gebruik genomen. De gegevens komen dan beschikbaar voor iedereen. De regenrader staat op het dak van de Delftse Poort, het enorme kantoorgebouw aan het Weena. Midden in het centrum van Rotterdam zodat het hele Rijnmondgebied
te overzien is.

Hoe werkt de regenrader?

Deze animatie legt uit hoe de regenrader werkt: https://youtu.be/rVNLAEVq0aU .

Samenwerking

De Rotterdamse regenradar wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, TU Delft, de provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Waterschap Hollandse Delta.