Wemos roept op tot verbod op schadelijke stoffen


17.09.2015

Wemos heeft samen met WECF en PAN Europe staatssecretaris Mansveld in een brief verzocht om tijdens de vergadering van de REACH-commissie op 22 en 23 september tegen de ratificatie van het blijvend gebruik van een aantal schadelijke stoffen te stemmen.

Het gaat om DEHP (voor het produceren van gerecyclede pvc-artikelen), HBCDD (voor het produceren van vlamvertragend polystyreen) en loodchromaat pigmenten. Wij vinden dat ratificatie van deze stoffen uit dient te blijven. DEHP is een bekende toxische (toxische) substantie, een ftalaat, en
staat op de REACH-kandidatenlijst. De Deense overheid stelt voor de stof als hormoonverstorend aan te merken en het op te nemen op de REACH-lijst van stoffen met een zeer hoog risico (SHVC).

De Europese regelgeving verbiedt op dit moment het gebruik van DEHP in speelgoed en artikelen voor de verzorging van kinderen.Toch komen kinderen nog dikwijls in aanraking met ftalaten, want textiel, schoenen, autozitjes en andere consumentenproducten bevatten de stof nog steeds.

Lees de brief aan staatssecretaris Mansfeld