Vader en twee zoons aangehouden voor hennepteelt


Vader en twee zoons aangehouden voor hennepteelt

Laatste update:
22-09-2015 | 16:14

Helmond - Twee Helmondse broers en hun vader (37, 40 en 74 jaar oud) zijn dinsdagmorgen tussen 7.30 en 11.30 uur in hun woningen aangehouden.

Bij het ondermijningsteam van de politie draaide al langer een onderzoek tegen de familie vanwege de handel in en productie van hennep. Lopende dat onderzoek werden door de politie eerder al zaken in beslag genomen. Zo werd in een auto 50 kilo `natte' (onbewerkte) hennep aangetroffen en werden
een hennepkwekerij en een stekkerij met ongeveer 1500 plantjes ontmanteld. Verder onderzoek door de politie na deze vondsten leidde uiteindelijk naar de drie aangehouden verdachten.



Resultaat

Wapenvondst

Dinsdagmorgen doorzocht de politie vrijwel tegelijkertijd negen locaties in Helmond. Drie woningen, twee bedrijfsruimtes en vier garageboxen. Daarbij werden diverse zaken aangetroffen en in beslag genomen voor verder onderzoek of vernietiging:

- Op 2 locaties werd een hennepkwekerij aangetroffen met in totaal ongeveer 235 planten.
- Op 6 locaties werden attributen voor de hennepteelt aangetroffen, zoals koolstoffilters, kweekbakken en knipmaterialen.
- In de woning van een van de verdachten werd een zegeltang met zegels aangetroffen. Deze worden vaak gebruikt voor de illegale aanleg van stroom bij bijvoorbeeld hennepkwekerijen. Alleen erkende installateurs mogen van dit soort zegels en materialen gebruik maken. Voor de kosten van de
diefstal van stroom draait de hele Nederlandse samenleving op.
- Een van de locaties was volledig ingericht als hennepknipperij.
- Twee pistolen, een UZI pistool-mitrailleur met munitie en een alarmpistool.

De drie verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Hennep

Afpakken

Door politie en justitie werden ook diverse dure goederen en geld in beslag genomen omdat dAutoeze vermoedelijk zijn aangeschaft met crimineel vermogen. Het gaat om:

- Bij twee verdachten geldbedragen rond de 1500 euro.
- 5 auto's, waaronder een BMW M5 en een Mercedes AMG.
- Een motor.
- Twee scooters.
- Drie horloges van vermoedelijk het merk Rolex.



Aanpak ondermijnende criminaliteit

De actie in Helmond sluit aan bij de gezamenlijke aanpak om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Criminele organisaties maken enorme winsten met bijvoorbeeld de illegale teelt van hennep. Daarbij schuwen ze geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet.
Deze signalen leiden ertoe dat de aanpak van de hennepteelt en -handel hoog op de politieagenda staat. Een groot gevaar voor de samenleving is namelijk de vermenging van onder- en bovenwereld. Samen met gemeenten, justitie, provincies, bedrijven/instanties, bijzondere opsporingsdiensten en
burgers werkt de politie aan de aanpak van ondermijning. Elke interventie raakt en verstoort dit soort criminele samenwerkingsverbanden. Wilt u meer weten over Ondermijning en de aanpak van ondermijnende criminaliteit? Kijk op de speciale themapagina op deze website.