College van Gennep stemt in met begroting voor 2016


Op 22 september heeft het college van B&W van de gemeente Gennep ingestemd met de concept-begroting voor 2016 en de meerjarenbegroting voor 2017-2019. De economische vooruitzichten zijn landelijk verbeterd, maar dit is nog niet direct terug te zien in de financiele positie van de gemeente. Het
rijk bezuinigt weliswaar niet verder op het Gemeentefonds, maar door de bezuinigingen van de afgelopen jaren is er nog geen financiele ruimte. Desondanks is het college erin geslaagd een sluitende begroting op te stellen zonder nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Bovendien is een stijging van de
lastendruk voor de inwoners, anders dan inflatiecorrectie, niet aan de orde. Het college wil de komende tijd vooral de kansen van de gemeente Gennep op het gebied van toerisme en recreatie (`vrijetijdseconomie') verder uitbouwen.

Geen hogere lasten, voorzieningen op peil

Basis voor de begroting is het Collegeprogramma 2014-2018. Burgemeester en wethouders kiezen ervoor de lasten voor de inwoners en ondernemers niet te verzwaren (alleen inflatiecorrectie) en de voorzieningen op peil te houden. Daarom zijn in de begroting alleen enkele maatregelen opgenomen die
de inwoners niet rechtstreeks raken. Denk aan maatregelen die leiden tot vermindering van de rentelasten en het afstoten van onroerend goed, dat voor de gemeente geen functie meer heeft. Het saldo is de komende jaren positief.

Focus op toerisme en recreatie

Het college wil de kansen op toeristisch gebied nog beter benutten. Door gebruik te maken van de landschappelijke, culturele en cultuurhistorische kwaliteiten van de gemeente willen burgemeester en wethouders de toeristische bestedingen in de regio vergroten.

Nieuw beleid

Het college zet stappen om de gemeente te versterken en een aantal noodzakelijke ontwikkelingen te verkennen of in gang te zetten, zogenoemd `nieuw beleid'. Een greep uit de voornemens:

* Verbeteren van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid, wat ook ten goede komt aan de toeristische aantrekkingskracht van de gemeente.
* Een eerste onderzoek naar een vorm van snel internet voor de gehele gemeente.
* Subsidie voor Cultureel podium Roepaen voor de jaren 2016 t/m 2018; daarmee behoud van deze culturele en monumentale parel. Tegelijk onderzoek naar financieel gezonde exploitatie van Roepaen.
* Onderzoek naar beter benutten van de bibliotheek aan het Ellen Hoffmannplein in samenhang met andere maatschappelijke functies en maatschappelijke organisaties.
* Doorontwikkelen huidige bedrijvenloket, rekening houdend met het creeren van kansen voor mensen met een arbeidshandicap.
* Inspelen op ontwikkelingen, zoals op het gebied van sociale media, basisregistraties en milieubeleid.
* Forse investering in 2016 en 2017 voor aanpak van de Bloemenstraat.

Vervolg

De gemeenteraad behandelt de begroting voor 2016 en verder tijdens de raadsvergadering van 9 november 2015. Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze openbare vergadering, die om 16.00 uur begint in het stadhuis op de Markt in Gennep.