Oplossingen Watervraagstukken Waterdag in Milaan


De Zuid-Hollandse Waterdag op de Holland Expo in Milaan is afgelopen week afgesloten met een presentatie van oplossingen voor watervraagstukken. Deze presentatie werd gegeven door startende ondernemers van het Valorisatieprogramma Deltatechnologie.

Oplossingen

* Peter van Wingerden ontwierp een 'Floating Farm'. Zowel koeien als een verwerkingseenheid van mest en urine aan boord zorgt voor ruimtebesparing. Daardoor onstaat meer ruimte voor andere functies, zoals recreatie. In Rotterdam wordt in november 2015 gestart met de eerste Floating Farm.
Daardoor is de drijvende boerderij in het voorjaar, tijdens de volgende internationale waterseminars, te bezoeken.
* Jos Maccabiani van SkyGeo gebruikt wereldwijde satellietdata om informatie te geven over bodembeweging. Het systeem wordt bijvoorbeeld al gebruikt door de gemeente Rotterdam om te monitoren wanneer zijn wegen aan onderhoud toe zijn.
* Met de betaalbare 'WaveDroid' van Max Radermacher kunnen ook armere gebieden zich sensors veroorloven om stromingen en waterbewegingen te monitoren. Op die manier kunnen de gevolgen van overstromingen beperkt blijven of kan deze informatie gebruikt worden voor de wetenschap. Door gebruik
te maken van sensors in smartphones kan deze technologie nu veel goedkoper toegepast worden. WaveDroid is nu toe aan een praktijkpilot om het ontwerp te testen.
* `TubeBarrier', een zelfvullende (dus zonder elektriciteit bruikbare ) slang (of zak) die gebruik maakt van het opkomende water om zichzelf te verstevigen. Hiermee is het een mobiele constructie die het mogelijk maakt om snel te reageren op dreigende overstromingen. Sukhjinder Singh heeft
de techniek reeds in het buitenland verkocht, maar wil nu ook graag de Nederlandse markt op.
* Sid Vollebrecht heeft met zijn uitvinding 'Elemental Watermakers' een betaalbare techniek ontwikkeld om met zonne- of windenergie op locatie drinkwater te maken. Een oplossing die heel waardevol is vanwege de toenemende waterschaarste.

Vervolg

Burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht, speciaal gezant water Henk Ovink, wethouder Richard Korteland van Dordrecht en gedeputeerde Rik Janssen blikten na de presentatie terug op een succesvol seminar. Aandacht was er voor de stap van oplossingen naar uitvoering.

Ook Rik Janssen vindt het belangrijk om hier werk van te gaan maken en vervolg aan te geven: "We are getting things done". Henk Ovink voegde daaraan toe dat we moeten kijken naar het bredere palet van belangen om te komen tot bredere en passende oplossingen.