Leiden zet in op versnelde huisvesting vluchtelingen met verblijfsvergunning

dinsdag, 22 september 2015

Gezien de enorme toestroom van vluchtelingen en de druk die daardoor op de asielzoekerscentra is ontstaan, wil de gemeente Leiden versneld woonruimte voor vluchtelingen met een verblijfsstatus realiseren.

Leiden helpt op deze manier mee aan een snellere uitstroom uit de asielzoekerscentra en zet zich zo in voor langdurige opname van vluchtelingen in de stad. De gemeente wil met een onconventionele aanpak in hoog tempo de huisvesting van vergunninghouders realiseren. De belangen van andere woningzoekenden worden daarbij niet uit het oog verloren.

Naast het versneld realiseren van huisvesting voor vergunninghouders wil Leiden hen vooral ook perspectief bieden op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs en werkgelegenheid en zo zorgen voor een goede integratie in de Leidse samenleving.

Diverse partijen in de stad zoals de Hogeschool Leiden, de Leidse Studenten Ecclesia en het ROC hebben de gemeente benaderd met de vraag welke bijdrage zij hieraan kunnen leveren. Ook inwoners van de stad bieden zich aan als vrijwilligers. Daarom organiseert de gemeente Leiden op korte termijn een "Stadsgesprek" om ideeen hierover te inventariseren.

De gemeente Leiden onderzoekt daarnaast samen met de gemeenten in de regio of en hoe gezamenlijke opvang gerealiseerd kan worden. De burgemeesters van de Leidse regio bespreken dit op korte termijn.