CDA heeft zorgen over aanhoudende PGB-problemen

22/09/2015CDA heeft zorgen over aanhoudende PGB-problemen

Maandag 14 september 2015 vond in de Tweede Kamer het achtste debat plaats over de problemen bij de nieuwe betaalwijze van de Persoonsgebonden Budgetten (PGB).

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin dit jaar verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van pgb's, zijn er enorme problemen. Zorgverleners krijgen geregeld te laat, te veel, te weinig of helemaal niet uitbetaald.

Op basis van de vele stukken die de staatssecretaris vorige week naar de Tweede Kamer stuurde komt een beeld naar voren dat de ICT rond de uitbetalingen van declaraties nog steeds niet op orde is en problemen aanhouden. Sterker nog: door alle herindicaties (er circuleren aantallen van 400.000 herindicaties) zijn er grote risico's dat rond de jaarwisseling weer een nieuw PGB-debacle kan ontstaan. Eerst problemen oplossen In de zomer van 2015 is een onderzoek gedaan naar het voorkomen van betalingsproblemen. In dit rapport werd het advies gegeven aan de regering om geen enkele nieuwe activiteit meer te ondernemen op het gebied van ICT, en dat alle aandacht moest uitgaan naar het voorkomen van verdere problemen i.v.m. de herindicaties.

De staatssecretaris bedient zich volgens Mona Keijzer van een "Verwar en heers"-tactiek. Er liggen inmiddels zoveel herstel- en verbeterplannen dat niet meer duidelijk is, welke activiteiten nou de op dit moment uitgevoerd zijn, of worden.

`Welk ICT-verbeterplan geldt nu na alle adviezen en rapporten op dit terrein?' vroeg zij de staatssecretaris. In ieder geval is het meest recente advies om met alle ICT-aanpassingen te stoppen behalve daar waar deze gericht zijn op een vlotte overgang van 2015 naar 2016. "Wanneer voor 1 december 2015 de aangepaste borgovereenkomsten niet binnen zijn, zijn de gevolgen voor de budgethouder en zorgverlener aanzienlijk" stelde Keijzer. Financiele administratie

Al eerder vroeg het CDA aandacht voor de erbarmelijke staat van het boekhoudkundig ICT-pakket. In mei 2015 werd al geadviseerd dit te vervangen. Ook KPMG adviseerde over te gaan tot de aanschaf van een nieuw betalingspakket. Feit is dat hier niet alleen de ICT-problemen liggen. Het CDA vroeg de staatssecretaris om bij het vormgeven van een nieuw betalingenpakket rekening te houden met de mogelijkheid dat de SVB helemaal uit de PGB-keten gehaald wordt. Gemeenten hebben immers inmiddels afspraken gemaakt met VWS en de SVB om andere taken ook bij de SVB weg te halen.

Compensatieregeling

Tot slot vroeg het CDA aandacht voor de compensatieregeling voor mensen die schade hebben ondervonden door het PGB-debacle. De voorgestelde regeling roept veel vraagtekens op. Wie neemt de besluiten en is er wel voldoende geld gereserveerd, hield Keijzer de staatssecretaris voor. Voor mensen die veel schade hebben geleden komt ook op aandringen van het CDA nog dit jaar een maatwerkoplossing, beloofde de staatssecretaris.

Trefwoorden

* Pgb * SVB * ICT * Mona Keijzer