PVV: Staedion zet mantelzorger met kind op straat; gemeente moet ingrijpen

PVV: Staedion zet mantelzorger met kind op straat; gemeente moet ingrijpen

De Partij Voor de Vrijheid in de Haagse gemeenteraad is geschokt door het bericht* dat een jonge vrouw met haar 4 maanden oude baby door Staedion op straat worden gezet. De jonge vrouw verleende mantelzorg aan haar zieke moeder en woonde daarom met haar kind bij haar moeder in. De vrouw stond niet ingeschreven als medehuurder en mag daarom niet in het huis van haar wijlen moeder blijven. Over een week staan zij op straat.

Raadslid Daniëlle de Winter: "Het is schandalig dat Staedion deze jonge vrouw en haar baby zonder pardon op straat zet. In de nieuwe huisvestingsverordening staat dat de urgentieregeling wordt uitgebreid met mensen die mantelzorg verlenen en nabij de zorgvrager wonen. Deze vrouw moet dus zo snel mogelijk een urgentieverklaring krijgen en moet tot die tijd in het huis van haar moeder kunnen blijven. Het zou toch te gek voor woorden zijn dat Staedion de vrouw volgende week op straat zet en de woning mogelijk aan een asielzoeker toewijst!" Raadslid Karen Gerbrands vult aan: "Is dit hoe wij als gemeente met onze mantelzorgers omgaan? Het is te bizar voor woorden!"

*http://www.hartvannederland.nl/nederland/zuid-holland/2015/moeder-en-4-maanden-oude-dochter-op-straat/

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Den Haag, 22 september 2015

Uit een bericht van Hart van Nederland* blijkt dat een vrouw met haar 4 maanden oude dochter over een week op straat komen te staan. De vrouw was mantelzorger voor haar zieke moeder en woonde samen met haar dochter in bij haar moeder.

Doordat zij niet was ingeschreven als medehuurder zet woningbouwcorporatie Staedion haar volgende week op straat.

Onder verwijzing naar artikel 38 van het Reglement van Orde stelt de fractie van de PVV de volgende vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad.

1.)


Bent u bekend met bovengenoemd bericht?

2.)

Bent u met de PVV van mening dat het schandalig is dat een jonge vrouw die notabene mantelzorg aan haar zieke moeder heeft verleend samen met haar dochter op straat wordt gezet? Zo neen, waarom niet?

3.)

In de door de raad vast te stellen Huisvestingsverordening 2015-2019 staat het volgende: De huidige urgentieregeling is uitgebreid met:

a. statushouders;

b. woningzoekenden die mantelzorg verlenen of ontvangen.

Artikel 29, verkrijgen voorrangsverklaring: wordt aangepast en verduidelijkt om recht te doen aan de bijzondere positie van woningzoekenden conform artikel 12 van de Huisvestingswet 2014 (huishoudens uit de noodopvang, vergunninghouders en huishoudens die mantelzorg geven of ontvangen).

Een derde categorie voorrangskandidaten betreft mensen die structureel mantelzorg ontvangen of verlenen. Hun onderlinge afhankelijkheid noodzaakt tot het nabij elkaar wonen. Indien een van beide, of ontvanger of verlener, een woning nabij de ander kan krijgen, verdient hij voorrang. Hiermee wordt namelijk de last van de mantelzorgverlener verlicht, en kan de gemeente een economisch voordeliger oplossing vinden voor de zorgvraag. Nabijheid is een rekkelijk begrip dat wordt beoordeeld door de urgentiecommissie, op basis van een advies van het Wmo-loket. Als richting voor nabijheid kunnen we denken aan een stadsdeel.

Bent u met de PVV van mening dat, gezien bovenstaande, deze vrouw onder de uitgebreide urgentieregeling valt, of zou moeten vallen en derhalve zo snel mogelijk een urgentieverklaring zou moeten krijgen? Zo neen, waarom niet?

4.)

Bent u voorts van mening dat zij met de urgentieverklaring voor mantelzorgers in het huis van haar wijlen moeder zou moeten kunnen blijven en anders op zijn minst in dit huis zou moeten kunnen blijven tot ze met een urgentieverklaring een andere woning krijgt toegewezen? En wilt u hier bij Staedion op aandringen? Zo neen, waarom niet?

5.)

Indien u vraag 3 en 4 ontkennend heeft beantwoord, had u de vragen anders beantwoord als deze mevrouw een statushouder was geweest en kunt u ons laten weten of de woning wordt toegewezen aan statushouders?

6.)

Gezien de hoge mate van urgentie, bent u bereid deze vragen binnen een week te beantwoorden en in gesprek te treden met Staedion? Zo neen, waarom niet?

Namens de Partij Voor de Vrijheid,

Daniëlle de Winter Karen Gerbrands