Limburgs arbeidsmarktbeleid werpt vruchten af

Met de ingezette koers van ruim drie jaar geleden levert de Provincie Limburg een substantiele bijdrage aan de beschikbaarheid van voldoende goed gekwalificeerde vakmensen. Zoals door de arbeidsparticipatie te vergroten van 45-plussers. Met de instroomregeling 45+ zijn 18 projecten ondersteund. Hiermee worden werkzoekende 45-plussers op verschillende fronten - van coaching tot empowerment, van digitale dienstverlening tot vraaggerichte scholing - geholpen bij hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Het doel van de instroomregeling 45+ was om circa duizend mensen uit deze doelgroep naar werk te begeleiden. Voor de regeling was in totaal 1,95 miljoen euro beschikbaar.

Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Arbeidsmarkt): "De regeling voor oudere werkzoekenden is erop gericht om de positie van deze groep op de arbeidsmarkt te verbeteren. Behalve dat wordt geinvesteerd in arbeidsbemiddeling van werkzoekenden wordt voor de lange termijn samen met alle relevante betrokken partijen gezocht naar verduurzaming van de projecten. De betrokkenheid van de doelgroep zelf is een belangrijk onderdeel van deze aanpak." Een voorbeeld van deze verduurzaming is bijvoorbeeld de oprichting van a4works, een cooeperatie van ondernemers in de arbeidsbemiddeling, onderwijs en werkzoekenden.

Voor bemiddeling was maximaal 2.500 euro beschikbaar per werkzoekende 45-plusser zonder werk. Het maximum bedrag wordt uitgekeerd in geval een deelnemer een arbeidscontract krijgt aangeboden door een projectuitvoerder voor de duur van minimaal 12 maanden. Qua omvang richt het kleinste project zich op het scholen en bemiddelen van twintig werkzoekenden in de logistiek. Het grootste project betreft de instroom van 80 45-plussers bij VDL NedCar voor de periode 2014-2016. De regeling is inmiddels gesloten. De trajecten lopen nog door tot eind 2016.

Enkele voorbeelden van projecten dankzij de instroomregeling 45+;

- het Starterscentrum ontving een bijdrage voor de begeleiding van

70 Limburgse werkzoekenden naar zelfstandig ondernemerschap;

- een samenwerkingsverband van de ZZP'ers `PUUR! Voor mijzelf' en `Thans Consultancy'

gaan 30 werkzoekende 45-plussers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar werk;

- in Venlo heeft het bedrijf Ambaum Arbeids Analyse 30 mensen bemiddeld naar een nieuwe baan.