LTO bezorgd over pluimveebedrijf in Oekraine

`Concurrentie is prima, maar wel op gelijk speelveld'

LTO Pluimveehouderij/NOP maakt zich ernstig zorgen over de financiering van het Oekraiense pluimveeverwerkingsbedrijf MHP. "Concurrentie is prima, maar dan wel op een gelijk speelveld", stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een brief aan minister Bert Koenders (Binnenlandse Zaken).

Aanleiding is een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de financiering van het Oekraiense bedrijf Myronivsky Hliboproduct (MHP). Een inhoudelijk zelfde brief is gestuurd door Eric Hubers (LTO Pluimveehouderij) aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). De zorg van LTO is ook bij Rabobank Nederland onder de aandacht gebracht.

Hogere kostprijs

In landen buiten de Europese Unie (EU) gelden vaak productievoorwaarden qua voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn, die op een beduidend lager niveau liggen dan in de EU en Nederland. Die voorwaarden leiden tot een hogere kostprijs en concurrentienadeel voor Nederlandse pluimveehouders, stelt Maat.

"Onbegrijpelijk dat producten, die van buiten de EU worden geimporteerd, niet hoeven te voldoen aan dezelfde voorwaarden die worden gesteld aan producten van Nederlandse pluimveehouders." Dit is voor Nederlandse pluimveehouders onverteerbaar, geeft hij aan. "Het ondermijnt actuele duurzaamheidsinitiatieven als de Kip van morgen."

Directe concurrenten

Daar komt volgens Maat bij dat Europese ontwikkelingsbanken en Nederlandse banken steun verlenen aan bedrijven buiten de EU, zoals MHP. "Op de interne markt worden dat directe concurrenten. Dat roept veel vragen op." De vakgroep Pluimveehouderij/NOP wil over deze kwestie op korte termijn in gesprek met Koenders en Dijksma. De kwestie is ook aangekaart bij Rabobank Nederland.

Zie: brief aan minister Koenders (Buitenlandse Zaken)

Zie ook: Onderzoekrapport SOMO

22 september 2015

BRON: Jack Luiten