Informatiesessie over CPEA voor onderwijspersoneel Sint Eustatius en Saba

Op Sint Eustatius leidde mw. Benita Bayer-Bowen van de Caribbean Examination Council (CXC) onlangs een informatiesessie om onderwijspersoneel van Sint Eustatius en Saba te informeren over het CPEA (Caribbean Primary Exit Assessment) toets systeem van de CXC.

Doel van dit systeem is om te waarborgen dat leerlingen een soepele overgang kunnen maken van de basisschool naar een middelbare school die gebruik maakt van de examenstructuur van de Caribbean Examination Council (CXC). Aanleiding hiertoe is het feit dat per ingang van dit schooljaar Engels op Sint Eustatius de instructietaal is en de middelbare school van Sint Eustatius zich voorbereidt om met het CXC examensysteem te gaan werken.

Het CPEA systeem toetst leerlingen in het primair onderwijs op hun bekwaamheid in rekenen, taal en wetenschap & technologie. De beoordeling van de leerlingen gebeurt conform dit systeem voor 40% op schoolniveau op basis van projecten, presentaties door de leerlingen en door de leerkracht gemaakte toetsen.

Voor de overige 60% baseert de beoordeling zich op een door CXC gemaakte externe toets die de leerlingen in het laatste jaar van het primair onderwijs afleggen. Het systeem is heel kindvriendelijk, waarbij vanuit verschillende invalshoeken wordt aangetoond op welk niveau de leerlingen functioneren. Aan de hand van deze informatie kan de school adviseren welke richting in het voortgezet onderwijs voor een leerling de meest geeigende is.

De scholen gaan zich nu buigen over de mogelijkheid om dit systeem gradueel op Sint Eustatius en Saba in te voeren. De middelbare school op Saba werkt al geruime tijd met het CXC examensysteem en overweegt nu ook om het CPEA toetsingssysteem in te voeren.