Collegebesluiten gemeente Leiden

dinsdag, 22 september 2015

Voornemen tot vaststellen bebouwde kom Boswet, Brief aan de raad over verbetervoorstellen m.b.t. interne processen op het gebied van groen/bomen

Voornemen tot vaststellen bebouwde kom Boswet 15.0823

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het ontwerpvoorstel tot actualisering van de grens van de bebouwde kom in de Boswet vast te stellen. Het voorstel is om deze bebouwde-kom-grens in de Boswet te laten samenvallen met de huidige gemeentegrens, en eventuele wijzigingen daarvan in de toekomst. Daarmee geldt de gemeentelijke bomenverordening voor het totale gemeentelijk grondgebied, zodat de regels voor bomenkap in heel Leiden goed gewaarborgd zijn. Het ontwerpbesluit ligt gedurende dertig dagen ter inzage in de publiekshal van het stadhuis. Daarna zal het voorstel ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Brief aan de raad over verbetervoorstellen m.b.t. interne processen op het gebied van groen/bomen 15.0827

Dit college zet fors in op duurzaamheid de komende jaren. We willen dat Leiden, als stad van kennis en innovatie, voorop gaat lopen op het gebied van duurzaamheid. Een onderdeel van dit beleid is ook het uitbreiden, kwalitatief verbeteren en meer divers maken van het bomenbestand in Leiden. Een van de acties is het optimaliseren van de interne processen rond vergunningverlening en de kap van bomen. Om de regie op het proces te verbeteren is een inventarisatie (d.w.z. interviews met sleutelfiguren in dit proces) uitgevoerd binnen de organisatie, waaruit verbeterpunten voor de processen rondom vergunningverlening, kap en beheer van bomen naar voren zijn gekomen.

Het college constateert op grond van deze inventarisatie dat de regie verbeterd kan worden als het gaat om bomen en alles dat te maken heeft met ontwerp, aanleg en beheer in relatie tot bescherming van bomen en het eventueel kappen van bomen. Op korte termijn is aandacht voor de volgende gebieden: 1) het juridisch kader, 2) procedures & werkafspraken en 3) vergroten van (interne) kennis over groen.

Toekenning gemeentegarantie 40 zorgappartementen Buena Vista 15.0822

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten gemeentegarantie te verlenen aan de Stichting Sint Jacobshof voor een geldlening van EUR 7.130.000 ten behoeve van de bouw van veertig nieuwe zorgappartementen. Aan alle garantievoorwaarden wordt voldaan en de raad heeft geen wensen of bedenkingen geuit. De zorgappartementen vormen het project Buena Vista langs het Rijn- en Schiekanaal in Leiden.

Aanvraag voor verlenging subsidie regio voortijdig schoolverlaten 2015-2016 15.0812 BB 15.075

Het college van burgemeester en wethouders ondertekent het aanvraagformulier `Regeling regionale aanpak voortijdig schoolverlaten'. Het Rijk stelt geld beschikbaar om voortijdig schoolverlaten aan te pakken. Betrokken partijen in onze regio kregen eerder gezamenlijk subsidie voor de periode 2012-2015. Het ministerie heeft deze periode nu met een jaar verlengd. Dit betekent dat een nieuwe subsidieaanvraag kan worden ingediend. Het ROC Leiden dient deze namens de Leidse regio in. De aanvraag wordt medeondertekend door de gemeente Leiden.

Verkoop Rapenburg 48 + Pieterskerkhof 4-A 15.0819

De gemeente Leiden heeft de afgelopen jaren geprobeerd het pand Rapenburg 48 te verkopen met als bestemming een hotel in het exclusieve segment van de markt. Het college concludeert dat marktpartijen deze wens niet, binnen de gegeven randvoorwaarden, kunnen invullen. Omdat het pand niet tot de gemeentelijke kernportefeuille behoort, heeft het college het voornemen de panden Rapenburg 48 + Pieterskerkhof 4-A door middel van een openbare biedprocedure te verkopen. Bij verkoop wil het college zekerstellen dat er geen bouwvolume vermeerdering in de toekomst plaatsvindt achter het hoofdgebouw. Daarom is een bestemmingsplanwijziging in gang gezet met als resultaat de beoogde bouwvolume te begrenzen tot het huidige volume. Ook zijn er dan geen horecamogelijkheden meer voor het perceel Rapenburg 48.

Vaststellingsovereenkomst Rapenburg 48 + Pieterskerkhof 4-A 15.0828

Op de plek van Rapenburg 48 en Pieterskerkhof 4a zou een hotel komen, maar het plan van de koper voor een groot complex paste niet binnen de mogelijkheden van het monumentale pand. Daarom start het college de verkoopprocedure voor dit pand opnieuw op. Hiervoor stelt het college onder andere een wijzing van het bestemmingsplan voor. De wijziging houdt in dat het pand in de toekomst niet uitgebreid kan worden en hier geen horeca meer mogelijk is.

Uitbreiding geweldsbevoegdheden Gemeentelijke Opsporingsambtenaren 15.0817

Het college van burgemeester en wethouders besluit de geweldsbevoegdheden van de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) uit te breiden met de veiligheidsfouillering en het gebruik van handboeien. Hiervoor is een verzoek ingediend bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Voorafgaand aan dit besluit is onderzoek gedaan naar de wenselijkheid van uitbreiding van deze bevoegdheden. Voor gebruik daarvan zijn goede afspraken met de politie noodzakelijk. De BOA gaat over de handhaving op de leefbaarheid en de politie over de veiligheid. De Leidse BOA treedt de-escalerend op, bij agressief gedrag doet een handhaver een stap terug en schakelt de politie in.

Sanctiebeleid 3 Octoberviering 2015 15.0816 BB 15.077

Het college van burgemeester en wethouders heeft het sanctiebeleid voor de 3 Octoberviering vastgesteld. Het sanctiebeleid 3 October 2015 heeft betrekking op verleende vergunningen en ontheffingen in het kader van evenementen, inclusief de opbouw en afbouw en geeft de consequenties aan bij niet-vergunde evenementen. De basis van dit sanctiebeleid is het Sanctiebeleid op overtredingen bij de 3 Octoberviering 2014 en de Beleidsregel bij overtreding geluidsnormen evenementen 2012. Het beleid heeft tot doel om evenementen in goede banen te leiden.

Kredietaanvraag uitbreiding Foyer Ins Blau (Haagweg 6) 15.0788

Het college van burgemeester en wethouders stelt een krediet beschikbaar voor uitbreiding van de foyer in het pand aan de Haagweg 6 (nu verhuurd aan theater Ins Blau). Haagweg 6 is eigendom van de gemeente Leiden. In de praktijk blijkt de centrale bezoekersruimte niet groot genoeg. De uitbreiding vergroot de verblijfskwaliteit en verbetert de veiligheid van bezoekers. Met het beschikbaar stellen van het krediet investeert de gemeente Leiden in de kwaliteit van culturele huisvesting.

Raadsvoorstellen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Actualisering Algemene plaatselijke verordening 2015 15.0821

Het college van burgemeester en wethouders legt de geactualiseerde Algemene plaatselijke verordening (APV) ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Door gewijzigde landelijke en lokale wet- en regelgeving en besluiten van de gemeenteraad is het actualiseren van de APV gewenst. Hierbij gaat het om een wijziging van de artikelen die betrekking hebben op: voorwerpen op de (openbare) weg, winkelwagentjes, terrassen, horeca, evenementen, hinderlijk gedrag, opruimplicht voor hondenbezitters, muilkorfplicht, vuurwerk, geluidnormen bij incidentele en collectieve festiviteiten en een nieuw artikel over een gedragsaanwijzing bij ernstige overlast in of vanuit een woning of gebouw en een nieuw artikel over het oplaten van ballonnen. De binnengekomen reacties zijn verwerkt in een inspraakrapport. Dit wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Ambitiedocument Nieuweroord 15.0820

Het college van burgemeester en wethouders legt het ambitie document Nieuweroord voor aan de gemeenteraad. De locatie Nieuweroord, gelegen in de Vogelwijk, is toe aan vernieuwing. Het ambitiedocument is het beoordelingskader voor de ruimtelijke kwaliteit bij de selectie van een marktpartij die de locatie Nieuweroord gaat ontwikkelen. Een Denktank bestaande uit betrokkenen uit de omgeving heeft de gemeente geadviseerd over het ambitiedocument. In het ambitiedocument zijn de kaders, zoals de gemeenteraad deze vastgesteld heeft in het kaderbesluit, verder uitgewerkt. Het gaat om het realiseren van een goede balans tussen bebouwing, flora en fauna en cultuurhistorie. De mate waarin de plannen van de marktpartijen aansluiten op het ambitiedocument bepalen mede welke marktpartij de gemeente zal selecteren. Daarnaast wordt gekeken naar de manier waarop de marktpartij de omgeving betrekt bij het ontwerp, de kansen en risico's in beeld brengt en tot slot de vraag hoe het plan aansluit op de woningmarkt.

Schriftelijke vragen

Overzicht van de beantwoording schriftelijke vragen die naar aanleiding van artikel 43, lid4 van het Reglement van Orde aan het college van burgemeester en wethouders zijn gesteld:

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid J. Olsthoorn (GL), ingekomen 13 augustus 2015, inzake Steun stadsvogels. 15.0815

* Beantwoording schriftelijke vragen raadsleden D. de Vos (PvdD), J. Olsthoorn (GL), A. van den Berg (SP), R. Storm (CDA), A. Wassenaar (D66), ingekomen 22 juli 2015, inzake kapvergunningen bomenkap. 15.0824

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid A. van den Berg (SP), ingekomen 25 juli 2015, inzake weghalen bomen Rijn- en Schiekade. 15.0826

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid D. de Vos (PvdD), ingekomen 26 juli 2015, inzake Noodkap bomen. 15.0825

Voor meer informatie zie het Bestuurlijke Informatie Systeem (BIS) op de website van de gemeente Leiden.