Ronnes: pak verdringing op woningmarkt nu aan

22/09/2015Ronnes: pak verdringing op woningmarkt nu aan

Het kabinet reageert te traag als het gaat om de extra druk op de toch al krappe woningmarkt die wordt veroorzaakt door de grote toestroom van vluchtelingen. Minister Blok heeft beloofd om de Kamer begin november een brief te sturen met voorstellen hoe hij dit probleem aan wil pakken. CDA woordvoerder Wonen Erik Ronnes vindt dit veel te laat. Het CDA krijgt veel signalen uit de achterban dat er snel iets moet gebeuren. Ronnes heeft daarom tijdens het Vragenuurtje de minister opgeroepen om eerder met maatregelen te komen.

Ronnes: "We willen nu een oplossing voor het probleem van verdringing op woningmarkt, niet pas over zes weken. Als mijn dak lekt en ik bel de loodgieter wil ik ook niet horen: dank voor de melding, over zes weken sturen we u een brief hierover."

Minister Blok gaf aan dat hij al volop in gesprek is met Aedes en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De oplossingen die daarbij besproken zijn worden nu uitgewerkt, over veertien dagen komen de partijen weer bij elkaar om ze te bespreken.

De minister was het met Ronnes eens dat urgentie geboden is. Hij wees er op dat er wel al van alles mogelijk is. Zo zijn er op dit moment geen belemmeringen om meerdere statushouders in een huis te plaatsen. Ook is er ruimte voor zelfzorgarrangementen (waarbij statushouders zelf met een oplossing komen) en allerlei gemeentelijke initiatieven.

Trefwoorden

* woningmarkt * vluchtelingen * statushouders * Erik Ronnes