Vermindering van pesten op KiVa-scholen


Vermindering van pesten op KiVa-scholen

Onderzoek Rijksuniversiteit Groningen toont effect KiVa-methode aan

23 september 2015

De KiVa anti-pestmethode is effectief voor het terugdringen van pesten. Uit het onderzoek uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Rene Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het slachtofferschap van pesten op KiVa-scholen significant meer afneemt dan op de controlescholen. Met
name de indirecte vormen van verbaal en relationeel slachtofferschap worden minder. De resultaten zijn zowel na een als na twee jaar zichtbaar.

Goed klimaat om pesten te voorkomen op KiVa-scholen

Op KiVa-scholen is er een beter klimaat om pesten te voorkomen dan op controlescholen. Door KiVa hebben leerkrachten meer aandacht voor pesten, is hun houding tegenover pesten negatiever en zijn ze vaardiger in het aanpakken van pesten. Leerlingen vinden het door KiVa belangrijk om goed te
zijn in vriendschappen en staan ook negatiever tegenover pesten. Het programma heeft verder geen enkel averechts effect.

Eerste programma dat in meerdere landen werkt

Het experiment naar de van oorsprong Finse methode KiVa vond plaats binnen het actieprogramma Onderwijs Bewijs. De KiVa-methode is volgens staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker een mooi voorbeeld van evidence-based onderwijs. `Het laat zien dat een meer experimentele benadering van
onderwijskundige methodes goed mogelijk is en belangwekkende resultaten oplevert.' Wereldwijd is KiVa het eerste programma tegen pesten waarvan de effectiviteit in een ander land in een grootschalige Randomized Controlled Trial is gerepliceerd.

Rapport aangeboden aan Tweede Kamer

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft het eindrapport van het effectonderzoek naar de antipestmethode KiVa aan de Tweede Kamer aangeboden:

Prof. dr. Rene Veenstra
Prof. dr. Rene Veenstra

Rene Veenstra

Rene Veenstra is hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van de interuniversitaire onderzoeksschool ICS. Hij is wereldwijd leidend in onderzoek naar dynamiek in sociale netwerken van jongeren. Dit jaar ontving hij een Vici subsidie van EUR1,5 miljoen van de NWO.
Hij is tevens genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2015 die op 5 oktober as wordt uitgereikt. In deze video legt hij het belang van zijn onderzoek uit.