Provincie spreekt belanghebbenden over windenergie in Korendijk


Gedeputeerde Han Weber heeft een afvaardiging van de gemeenteraad Korendijk gesproken tijdens een hoorzitting in het provinciehuis afgelopen woensdagavond. Ook de gesprekken met omwonenden en de klankbordgroep, zoals gevoerd rond de zomervakantie, zullen de komende weken weer plaatsvinden.
Hiermee geeft de provincie verder invulling aan het betrekken van belanghebbenden bij het proces rond het inpassingsplan voor windenergie met als voorgenomen locatie Spui Piershil.

Onderwerp van gesprek was het in december 2014 genomen besluit van Provinciale Staten (PS) tot het opstellen van een inpassingsplan en het proces dat hiervoor wordt gevolgd. Namens de gemeenteraad van Korendijk (overigens niet namens D66) sprak de heer Jelle Stelpstra (PvdA) in. Zijn betoog
richtte zich samengevat op de punten:

* Verzoek om de uitkomsten van de bredeMER van Korendijk te betrekken bij het provinciale milieueffectonderzoek.
* Verzoek om rekening te houden met het plan Swaneblake.
* Verzoek om aan te sluiten bij het advies van de Commissie voor de m.e.r. om meerdere inpassingsvarianten (type en aantal turbines) op te nemen in het provinciale onderzoek.
* Verzoek om overlast van de geplande windturbines voor omwonenden te minimaliseren.

De aanwezige raadsleden en de gedeputeerden gingen over deze punten in gesprek.

Meedenken in het participatieproces

Gedeputeerde Han Weber heeft de raadsleden gevraagd naar hun ideeen voor het op te stellen participatieplan (zoals omgevingsfonds, financiele participatie, etc.). De gemeenteraad gaf aan dit lastig te vinden omdat ze liever eerst duidelijkheid wil over het MER en het inpassingsplan. Han Weber
erkende het spanningsveld dat er zit op het meedenken over participatie voorafgaand aan het definitieve besluit, maar onderstreepte dat in het verleden over deze locatie tijdens meerdere afwegingsmomenten bestuurlijke keuzes zijn gemaakt en dat PS opdracht heeft gegeven voor een inpassingsplan
voor de locatie aan het Spui. Hij zegde toe:

"Het meedenken door de gemeente over participatie zal ik niet opvatten als instemmen met de locatie aan het Spui."

Hij benadrukte vervolgens:

"De provincie wil, in lijn met de gedragscode van de NWEA, belanghebbenden zo vroeg en goed mogelijk een rol geven in het proces op het moment dat er nog keuzes te maken zijn."

Daarom zullen de komende weken gesprekken met omwonenden en de initiatiefnemer van het beoogde windpark aan het Spui en met de klankbordgroep weer plaatsvinden.

Afgesproken is dat gemeenteraad en provincie met elkaar open in gesprek blijven. PS zal de gemeenteraad nog uitnodigen voor een hoorzitting voordat PS een definitief besluit neemt.