Tweederde van de technici nog steeds een beroep op laag tot middelba..


21-09-2015 - Dat mbo'ers nog steeds hard nodig zijn voor de techniek staat klip en klaar in het onlnags uitgebrachte rapport van UWV. In het rapport beschrijft UWV, op basis van met name CBS-cijfers, hoe de arbeidsmarkt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld voor technici en ICT'ers.

Upgrading in techniek en ICT
Dat de werkgelegenheid is gekrompen, zal niemand ontgaan zijn. Vooral de bouwnijverheid en de industrie hebben te lijden gehad onder de economische crisis. Niet alleen de crisis maar ook de toegenomen arbeidsproductiviteit zorgt ervoor dat er in de industrie minder werk is.
Zowel in de techniek als in de ICT is sprake van upgrading. Op de arbeidsmarkt is steeds meer vraag naar hoger opgeleiden en tegelijkertijd is het aanbod ook steeds hoger opgeleid. Die ontwikkeling gaat heel geleidelijk. Het grootse deel (twee derde) van de technici heeft nog steeds een beroep
op laag tot middelbaar niveau. Dat is goed nieuws voor de mbo'ers in de techniek, maar voor de ICT-sector ligt dat anders. Daar werkt meer dan 80% in een beroep op hoger tot wetenschappelijk niveau.

Geleidelijk herstel van economie
Alhoewel de economie een herstel laat zien, gaat dat heel geleidelijk. In de techniek is geen sprake van generieke tekorten, maar de arbeidsmarkt is wel voor een aantal specifieke, technische beroepen gunstig. Voor het mbo zijn dat de cnc-verspaners, monteurs elektro, gespecialiseerde lassers
en pijpfitters industrie. Op de middellange termijn verwacht UWV vacatures voor bouwplaatspersoneel. Ook verwacht UWV dat de procesindustrie aantrekt. In de ICT worden de perspectieven met name voor mbo'ers op niveau 4 gunstiger.

Scholing
Op dit moment is 7% van de technici werkzoekend (in de overige sectoren is dat 9%). Bij UWV staan 50.000 in het mbo opgeleide technici ingeschreven als werkzoekende. Een deel van deze groep is goed te scholen voor de beroepen waaraan een tekort is.

Bijlage
Rapport UWV `Technische en ICT-beroepen: arbeidsmarktbeschrijving'

Bron/Auteur: