Voor elkaar


Medio september startte de campagne `Voor elkaar'. Met deze campagne laten we voorbeelden zien van vrijwilligerswerk en vragen we aandacht voor de hulp en ondersteuning die vrijwilligers kunnen bieden. Leny Vuurmans is een van de geportretteerde `modellen' op onze campagneposters.
Heeft u de campagneposters al zien hangen?
Heeft u de campagneposters al zien hangen?

Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving. Vrijwilligers, zoals Leny Vuurmans, spelen daarbij een belangrijke rol. Leny doet mee met het project De VoorleesExpress van de Bibliotheek. Door het voorlezen aan kinderen van twee tot en met acht jaar leren deze kinderen meer woorden en
krijgen krijgen ze plezier in lezen. De kinderen leren woorden en zinnen beter begrijpen
en gebruiken. Daarnaast leren de `voorlezers' de ouders hoe belangrijk het is om dagelijks voor te lezen en geven ze hen handvatten om het zelf te doen.

Plezier in lezen

Leny kwam twintig weken lang thuis bij Lara. "Zij is acht jaar oud en is een gezellige meid. Lara had moeite met op snelheid lezen in de klas. Daardoor raakte ze gespannen en was haar zelfvertrouwen wat kwijt. Het was heel mooi om te zien hoe Lara steeds meer plezier kreeg in het lezen en
voorgelezen worden. Lezen werd weer een feest! En heel belangrijk: zij kan weer goed met de klas meekomen. Zij kreeg aan het eind van het schooljaar een pluim voor haar vorderingen. Als voorlezer lees je interactief voor. Het gaat om het contact tussen jou en het kind. Taal vormt daarbij de
kern. Ik vind het heel belangrijk om op deze manier een kind te kunnen helpen bij zijn of haar ontwikkeling. Een half jaar voorlezen draagt daar zoveel aan bij."

Nieuw voorleeskind

Leny heeft vanaf september een nieuw voorleeskind. Hoewel ze zich hierop verheugt, vindt zij het ook wel jammer dat zij Lara een beetje uit het oog verliest. "Gelukkig niet helemaal", besluit Leny. "Ze woont bij mij in het dorp. Ik kom haar dus af en toe tegen."

Ook voorlezer worden?

Deze VoorleesExpress wordt in Wijdemeren uitgevoerd door de Bibliotheek. Wilt u ook voorlezer worden? Meld u dan aan. Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl/locatie/wijdemeren of www.debibliotheek.org.

Wilt u ook aan de slag als vrijwilliger, maar wilt u iets anders doen dan voorlezen? Meld u dan aan via www.vrijwilligerspuntwijdemeren.nl.