Geen maatregelen tegen overlast snorscooters


B&W nemen geen maatregelen om de overlast door snorscooters te bestrijden. Het college vindt het een landelijk probleem dat vooral vraagt om een nationale aanpak. De discussie om iets aan de overlast te doen loopt nog in de Tweede Kamer.

In 2014 dienden GroenLinks en PvdA een initiatiefvoorstel in in de gemeenteraad om iets te doen aan het sterk toenemende gebruik van snorscooters. Deze vaak opgevoerde brommers brengen risico's in het verkeer voor scooterrijders en fietsers met zich mee vanwege hun snelheid. Bovendien
veroorzaken ze overlast door uitstoot van fijn stof en lawaai.

Onderzoek
B&W komen tot de conclusie dat verschillende onderzochte maatregelen niet mogelijk zijn, niet werken of te duur zijn. Zo is gekeken naar een opkoopregeling, een milieuzone voor scooters en een schone scooterregeling. Een verbod op de verkoop van tweetakscooters is wettelijk niet haalbaar.

Verkeerseducatie
Het college vindt verkeerseducatie over dit onderwerp wel zinvol en gaat hiermee door. Verder blijft de gemeente fietsen stimuleren en ondersteunen, waaronder het gebruik van e-bikes. Volgens B&W gaat er niets boven fietsen om het verkeer schoner en duurzamer te maken. Bovendien bevordert
fietsen de gezondheid.

Tweede Kamer
Ondertussen wachten B&W het debat in de Tweede Kamer af. Dat kwam op gang na een brandbrief van de vier grote steden. Zo is een motie ingediend voor het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan en een lokale helmplicht.





Gepubliceerd op: 23-09-2015 10.25 uur; Laatst gewijzigd op : 23-09-2015 10.36 uur