Meer multifunctioneel- en hergebruik schoolgebouwen


De gemeente ontvangt de komende jaren minder geld van het Rijk voor onderwijshuisvesting. Dat betekent dat B&W meer gaan kijken naar multifunctioneel- en hergebruik van scholen. Dat blijkt uit het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2016-2019 dat het college voorlegt aan de gemeenteraad.

De schoolbesturen hebben input voor dit plan geleverd. Hun wensen zijn besproken en zoveel mogelijk overgenomen in het plan. B&W verwachten dat over twee jaar al een actualisatie nodig is. Dat komt omdat nog onvoldoende duidelijk is hoe veranderingen in de spreiding van scholen voor voortgezet
onderwijs over de stad gaan uitpakken. Daarnaast zijn de gevolgen van het aardbevingsproblemen voor schoolgebouwen nog niet helder.

Nieuwbouw
De komende jaren vindt nieuwbouw plaats van de Borgmanschool op het Cibogaterrein en van de Siebe Jan Boumaschool in de Oosterparkwijk. Renovatie van schoolgebouwen is moeilijk omdat de mogelijkheden in de wet en financiele vergoedingen hiervoor ontbreken. De scholen hebben zelf een
onderhoudsplicht voor hun gebouwen, maar komen pas in aanmerking voor nieuwbouw als de conditie van hun panden slecht zijn. Zo ontstaat volgens B&W een prisoners dilemma.

Conditie
Overigens is de staat van de schoolgebouwen in de stad gemiddeld goed en de capaciteit ruim voldoende.

Gepubliceerd op: 23-09-2015 10.30 uur; Laatst gewijzigd op : 23-09-2015 10.42 uur